Vesmírná společnost SpaceX konečně zjistila, co způsobilo výbuch testovací kapsle pro přepravu osob

Věda a technika 17. července 2019 | 07:54 — Lukáš Bauer
SpaceX po několikaměsíčním vyšetřování zjistila příčinu dubnové nehody, během které explodovala kapsle Crew Dragon, která je určena pro přepravu osob do vesmíru. Destruktivní řetězovou reakci nejspíše zavinila unikající chemikálie z vadného ventilu.
Další 3 fotografie v galerii
Kapsle Crew Dragon bude přepravovat osoby do vesmíru / Internet

Během dubnového testu vesmírné kapsle pro přepravu posádky Crew Dragon došlo k neočekáváné události, jež měla za následek výbuch vesmírné lodi. Po několikaměsíčním vyšetřování společnost SpaceX přišla se závěry.

Prakticky hned po nehodě zahájila společnost SpaceX ve splupráci s NASA rozsáhlé vyšetřování, aby zjistila příčinu výbuchu. Přestože vyšetřování není ještě oficiálně ukončeno, experti už pravděpodobně příčinu havárie znají.

Za nehodou je podle výsledků vyšetřování vadný ventil, ze kterého unikala chemikálie, která později spustila destruktivní řetězovou reakci. SpaceX začne instalovat do budoucích verzí kosmické lodě spolehlivější ventil, aby se nehoda už neopakovala.

Chemikálie, která je potřebná k hoření paliva do motorů, přetekla z jednoho systému do druhého, kde ji zapálil vysoký tlak. Díky tomu, že se jednalo o testovací let, byla kapsle pod neustálým dohledem, a proto nebylo příliš obtížné zjistit příčinu nehody.

Zatím není známo, kdy kapsle Crew Dragon opět vzlétne. První testovací let s posádkou se měl uskutečnit koncem léta. Kvůli nehodě však NASA lety pozastavila a spolu se SpaceX se snaží určit nový termín. Nyní se mluví o konci roku 2019, ve stejnou dobu by měla s posádkou letět i kapsle společnosti Boeing. Dále čtěte: (Během testu nové kosmické lodi Crew Dragon došlo k nečekané události).

Témata: SpaceX, Dragon, kapsle, výbuch
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu