Podaří se zachránit kondora kalifornského? Na světě zbývalo posledních 22 exemplářů

Věda a technika 25. července 2019 | 19:24 — Lukáš Bauer
Největší pták Severní Ameriky, kondor kalifornský, se ocitl během 80. let dvacátého století na pokraji vyhynutí. Na světě zbývalo posledních dvaadvacet kusů tohoto dravce, ale nyní to vypadá s jeho záchranou velice nadějně. Vědci zaznamenali velký úspěch.
Další 1 fotografie v galerii
Kondor kalifornský byl na pokraji vyhynutí / Internet

Počátkem 80. let byl kondor kalifornský téměř na pokraji vyhynutí, protože jeho populaci tvořilo pouhých 22 exemplářů. Úřady se proto rozhodly všechny zbývající jedince odchytit a umístit do záchranných stanic.

V těchto zařízeních se je od roku 1989 biologové pokoušeli rozmnožovat a jak se ukazuje, jejich snaha se vyplatila. Vědci dosáhli počtu tisíce narozených mláďat kondora, které v určitém věku vypouští zpět do přírody.

„V přírodě se nyní rodí víc kondořích mláďat, než jsme pozorovali dříve. Je to jen první krok v tom, abychom vytvořili udržitelnou populaci kondorů,“ uvedl manažer záchranného programu Tim Hauck.

Ještě před deseti lety měli vědci populaci o 322 kondorech, z nichž přibližně polovina žila ve volné přírodě.

V devatenáctém století byla populace kondorů v Severní Americe stabilní, ale v průběhu dvacátého století se začala rychle snižovat kvůli nadměrnému lovu a ztráty jejich přirozeného území.

V nemalé míře přispěla k jejich úbytku také otrava olovem, které vstřebali z mrtvých těl zvířat, které ulovili lovci. Dále čtěte: Nová studie odhalila tajemství obrovské pravěké ryby.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu