Brazílie má velký problém. Masově tam vymírají celá včelstva

Věda a technika 02. září 2019 | 16:54 — Lukáš Bauer
Brazílie eviduje obrovský úhyn včel, kterých jen letos zemřelo přes půl miliardy. Tyto počty se navíc týkají pouze čtyř států na jihu země, přičemž úhyn na celém území není znám. Podle expertů stojí za vymíráním zejména používání pesticidů.
Další 4 fotografie v galerii
Brazílie eviduje obrovský úhyn včel / Shutterstock

Ve čtyřech brazilských státech jen letos uhynulo více než půl miliardy včel. U většiny mrtvého hmyzu byly objeveny stopy po Fipronilu, což je insekticid, který je v Evropě již léta zakázaný. V USA je tento jed také zakázán a je považován za potencionální karcinogen.

V Brazílii se používá celá řada dalších zakázaných insekticidů a místní vláda jich povolila ještě více. Před skutečností, že v Brazílii používání chemie stále roste, varuje také Organizace spojených národů. Od roku 1990 tak podle organizace vzrostlo používání jedů na území Brazílie o 770 procent.

Brazilské ministerstvo zemědělství nicméně uvádí, že země je čtyřiačtyřicátá v pořadí zemí v množství užívaných pesticidů na hektar. Nedávný průzkum organizace Anvisa ukázal, že ve dvaceti procentech zkoumaných vzorků překročily naměřené chemické hodnoty platné normy.

Tím nejsilnějším důkazem o nadměrném používání chemických látek jsou však prázdné úly. Podle včelařů zmizela celá včelstva a situace může být již v příštím roce skutečně kritická.

Podle expertů je asi čtyřicet procent pesticidů používaných v Brazílii vysoce toxických a přibližně třetina z nich není v Evropské unii povolena. Podle organizace Greenpeace je to způsobeno tím, že Brazílie nemá dostatek expertů na schvalování nových méně závadných přípravků.

Zemědělský sektor je v Brazílii zastoupen mocnými podnikateli a s podílem kolem osmnácti procent tamní ekonomiky představuje hlavní pohon hospodářského růstu. Podle toxikologů je ale množství produktů příliš velké a dochází i k otravám lidí. Jen v letošním roce bylo zaznamenáno minimálně 15 tisíc otrav. Dále čtěte: (Vážka je smrtící predátor v líbivém převleku. Její zvláštní schopnosti umožnuje překvapivě složitý mozek).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Češi nad 55 let mají problém si najít práci, přestože zaměstnanci chybí v dlouhé řadě profesí

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Zavřít reklamu