Americký pilot vletěl přímo do oka hurikánu Dorian. Naskytl se mu neuvěřitelný pohled

Věda a technika 05. září 2019 | 15:16 — Lukáš Bauer
Pilot letounu americké 53. perutě amerických vzdušných sil vletěl přímo do oka děsivého hurikánu Dorian. Tato speciální peruť má za úkol průzkumy počasí a její členové mají přezdívku lovci hurikánů.
Loading...
V oku hurikánu panuje klidné a jasné počasí / Internet

Hurikán Dorian je nejsilnější za posledních třicet let. Jeho sílu pocítili například obyvatelé Baham, které hurikán naprosto zdevastoval. Piloti 53. letecké perutě vzdušných sil Spojených států vletěli přímo do jeho středu a naskytl se jim neuvěřitelný pohled.

Letka se vydala na průzkum v ranních hodinách 1. září, aby zjistila důležitá data z hurikánu Dorian, který se v té době dostal do nejvyšší páté kategorie. Část neuvěřitelných záběrů americký Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA) zveřejnil i na videu.

V prvních vteřinách letu je vidět průlet hustými oblaky s téměř nulovou viditelností, ale po chvíli se objeví zcela nerušené a jasné počasí, které se nachází v samotném oku hurikánu.

Na okrajích hurikánu však panuje zcela jiná situace. Vítr o rychlosti až 300 km/h doprovázejí mohutné deště a obrovské množství blesků, jak je vidět i ze satelitní snímků pořízených koncem srpna.

Podle nejnovějších zpráv již Dorian zeslábl na hurikán třetí kategorie. Hurikán se stále drží nad Bahamami, vyžádal si nejméně pět mrtvých a způsobil obrovské škody. Americké Národní centrum pro hurikány odhaduje, že hurikán se přiblíží k Floridě a následně půjde podél východního pobřeží USA. Dále čtěte: Změny klimatu pustoší Zemi. Jejich dopady pocítily v loňském roce miliony lidí.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu