Na českém území byl objeven unikát. Dělníci odkryli dva tisíce let starý hrob bohatého muže

Věda a technika 09. září 2019 | 07:53 — Lukáš Bauer
Během stavby v Uherském Brodě dělníci odkryli hrob, který nemá na uzemí Moravy obdoby. Podle archeologů, kteří byli na místo přivoláni, se jedná o dva tisíce let starý hrob zámožného a společensky váženého muže.
Další 3 fotografie v galerii
Kostra muže ležela v zemi více než 2 000 let / ČT24

Během stavby v Uherském Brodě si dělníci všimli něčeho neobvyklého. Přivolaní archeologové na místě zjistili, že se jedná o nález, kerý nemá na území Moravy dosud obdoby.

Vědci odkryli dva tisíce let starý hrob bohatého muže, který byl pohřben s množstvím bronzových nádob a předmětů. Archeologové později uvedli, že se jedná pravděpodobně o hrob náčelníka této dřívější oblasti.

Podobný nález hrobu takto významného člověka z doby bronzové na Moravě ještě nikdy nebyl učiněn. Archeologové tak na místě stále pracují a odkrývají každý kousek země, aby jim neunikl žádný cenný artefakt.

Nejzajímavější předměty, které byly kromě pozůstatků z hrobu vyzvednuty, jsou bronzové nádoby, pánev a naběračka. Dále byly v hrobu objeveny spony z bronzu a keramiky. Archeologové zatím nevědí jestli se jedná o pozůstaky dospělého muže. Věk spolu s dalšími podrobnostmi budou vědět až z detailní analýzy vzorků.

„Z oblasti pánve, z původního břicha a střev jsme odebrali vzorky na parazity, jestli daný jedinec trpěl nějakými chorobami,“ uvedl archeolog Slováckého muzea Jaroslav Bartík.

Nalezené předměty, které již byly vyzvednuty, budou převezeny do konzervátorských dílen a teprve poté může být představen veřejnosti. Pozůstatky muže vědci podrobí antropologickému zkoumání. Dále čtěte: (Vědci používají speciální roztok s vysokým obsahem cukru na záchranu cenné dřevěné vykopávky).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu