Africký druh mravence dokáže běžet až jeden metr za sekundu. Vědci odhalili jeho tajemství

Věda a technika 21. října 2019 | 11:39 — Lukáš Bauer
V poušti severní Afriky je těžké přežít, přesto je toto místo domovem nejrychlejších mravenců na světě. Mravenci z africké pouště dokáží totiž uháňet rychlostí až jeden metr za vteřinu. Vědci nyní tyto zajímavé tvory vůbec poprvé popsali.
Loading...
Mravenci jsou pokryti stříbrnými chloupky / Internet

V písečných dunách severní Afriky žije nejrychlejší druh mravence na světě. Tento drobný tvor se dokáže po písečném povrchu pohybovat rychlostí až jeden metr za vteřinu. Vědci nyní vůbec poprvé tohoto tvora detailně popsali.

Na první pohled se může rychlost mravence zdát nezajímavá, jelikož dosahuje hodnoty pouze 3,6 km/h, ale v porovnání s velikostí jejich těla už jde o velice zajímavou hodnotu. Mravenec totiž za jednu vteřinu překoná více než 108násobek své délky. Pokud by stejných parametrů dosáhl člověk, pohyboval by se neuvěřitelnou rychlostí 770 km/h.

Tento druh mravence si vyvinul unikátní způsob pohybu po rozžhaveném písku, který mu umožňuje dosáhnout opravdu vysoké rychlosti. Mravenec, který dostal jméno Cataglyphis bombycinus, se tímto pohybem chrání před kontaktem s rozpáleným povrchem. Do vzduchu totiž najednou dostane všech šest končetin.

Mravenci jsou vybaveni stříbřitými chloupky, které velmi účinně odráží sluneční paprsky. V kombinaci s unikátním pohybem jsou pak mravenci schopni přežít v prostředí, kde teplota písku může dosahovat až 60 stupňů Celsia.

Díky výzkumu těchto mravenců a dalších tvorů s unikátními vlastnostmi mohou vědci získat cenné znalosti pro vývoj nových technologií. Dále čtěte: (Vědci zdokumentovali, co všechno dokáží ohniví mravenci).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu