Americká společnost Boeing představila NASA návrhy kosmické lodi pro dopravu lidí na Měsíc

Věda a technika 20. listopadu 2019 | 19:33 — Lukáš Bauer
Americký výrobce letadel Boeing představila NASA plány modulu, který by v budoucnu mohl dopravovat astronauty na Měsíc. Modul, který dokáže na měsíčním povrchu vysadit astronauty a dopravit je zpět na Zemi, by mohl být zprovozněn za pět let.
Další 2 fotografie v galerii
Kosmický přistávací modul od Boeingu / Internet

Společnost Boeing přestavila detailní plány svého nového modulu, který bude vozit lidi na Měsíc a zpět bez mezipřistání na orbitální stanici kolem Měsíce. Původně totiž NASA zamýšlela při cestě na Měsíc využít jako přestupní stanici orbitální zařízení, odkud by se přesunuli na povrch Měsíce.

Modul od Boeingu má šanci být hotov mnohem dříve než zamýšlená kosmická stanice a mohl by tak umožnit přímé lety na Měsíc. Koncepčně se návrh Boeingu podobá modulům, které byly využívány v rámci misí Apollo.

Kosmický modul bude schopný nejen samostatného přistání, ale také spojení se stanicí Lunar Gateway, pokud to bude nutné. Firma využila na stavbu modulu technologie, které vznikaly pro kosmickou loď CST-100 Starliner a na Měsíc by ho měla vynést raketa SLS neboli Space Launch Systém.

O lety na Měsíc soupeří několik soukromých společností včetně největšího rivala Boeingu, společnosti Blue Moon. Dále soutěží o získání zakázky společnosti Lockehhed Martin, Northrop Grumman a Drapper.

NASA bude z představených projektů pečlivě vybírat a zvolí dva týmy, které budou celý projekt Artemis realizovat. Během plánovaných misí je také pravděpodobné, že na lunární povrch vstoupí žena. Dále čtěte: (Elon Musk použil poprvé internet přes vesmírnou síť Starlink).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu