Díky nedávno objeveným vlastnostem marihuany mohu být zachráněny miliony lidí

Věda a technika 29. listopadu 2019 | 09:15 — Lukáš Bauer
Léčebné účinky marihuany využívaly už starověké kultury před tisíci lety. Stále se však objevují vlastnosti této rostliny, o kterých vědci dříve nevěděli. Díky analýze provedené v loňském roce výzkumníci přišli na to, že marihuana dokáže výrazně snížit pravděpodobnost vážného onemocnění jater, kterým často trpí alkoholici.
Další 3 fotografie v galerii
Marihuana má velice pozitivní účinky na lidské zdraví / Internet

V nedávné vědecké studii byly zveřejněny nové poznatky o pozitivních léčebných účincích marihuany. Vědci využili data až 350 tisíc pacientů, kteří se v USA léčí ze závislosti na alkoholu, a zjistili, že marihuana působí jako velice učiná prevence před zničením jater, které alkoholismus často provází.

Při porovnávání údajů jednotlivých pacientů výzkumníci zjistili, že 10 % alkoholiků užívajících současně marihuanu vykazovalo nižší míru onemocnění jater jakéhokoli druhu. U alkoholiků, kteří byli každodenními uživateli marihuany, byla navíc jednoznačně prokázána ještě mnohem vyšší míra prevence.

„Naše zjištění naznačuje, že marihuana může být v této oblasti opravdu velice účinným preventivním nástrojem. Pacienti pravidelně užívající marihuanu tak vykazují výrazně nižší pravděpodobnost vzniku alkoholové steatózy, cirhózy jater, nádorových onemocnění a dalších jaterních chorob,“ stálo ve vědecké práci.

Jako studie založená na výsledcích nehovoří o tom, jakým způsobem kanabidioly (CBD) snižují riziko poškození jater. Výzkumníci se ale domnívají, že výsledky studie pravděpodobně vycházejí z protizánětlivých účinků marihuany, které mohou při pravidelném užívání působit jako silná prevence vzniku těchto nemocí.

Časté užívání marihuany má ale i přes řadu příznivých účinků i své dopady. Zejména v případě kouření se její uživatel vystavuje škodlivým látkám, které spolu s léčivou látkou inhaluje. Nová studie poslouží jako podklad pro možný další výzkum, který by mohl být počátkem procesu, na jehož konci by mohl lékař předepisovat pacientům s rizikem vzniku onemocnění jater konopí.

Před časem se jiná studie zabývala velice zákeřným parazitem, který i po desetiletích stále žije v játrech amerických veteránů z války ve Vietnamu. Odhalila znepokojivé zjištění. Dále čtěte: (Pozitivní účinky konopí na naše zdraví, o kterých jste nevěděli).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu