Byl objeven nejstarší příběh na světě. Co pravěká kresba vypráví?

Věda a technika 17. prosince 2019 | 08:28 — Lukáš Bauer
Vědci z Austrálie objevili v jeskyni na indonéském ostrově Sulawesi pravděpodobně nejstarší příběh na světě, který dávní lidé v jeskyni zanechali v podobě kresby. Unikátní barevná malba v jeskyni zachycuje pravěké lovce při lovu zvěře.
Další 2 fotografie v galerii
Malba znázorňuje lovce při lovu zvěře / Internet

Archeologové z Austrálie objevili na odlehlém indonéském ostrově Sulawesi zatím nejstarší jeskynní malby znázorňující pravěké lidi při lovu zvěře. Podle archeologů jsou tyto malby, které ukrývají dávný příběh, staré nejméně 44 tisíc let.

„Lovecký výjev je podle našich zjištění momentálně nejstarším obrazovým záznamem příběhu a nejstarším figurativní uměleckým dílem na světě,“ uvedli výzkumníci z Griffitovy univerzity v australském městě Brisbane.

Scéna byla namalována tmavě červeným pigmentem a zobrazuje lidské postavy, které oštěpy a lany loví divoká prasata a buvoly. Lovci jsou na 4,5 metru dlouhé malbě znázorněni jako postavy se zvířecími hlavami, což naznačuje přítomnost paranáboženských, respektive mytologických představ dávno před tím, než je lze doložit na území dnešní Evropy.

Dávné skalní umění na Sulawesi vědcům může poskytnout unikátní pohled na počátky lidské spirituality a rozšíření uměleckých představ a postupů, které utvářely mysl moderního člověka.

Vědci zároveň upozorňují, že malby jsou ve velmi špatném stavu a hrozí jim zánik ještě za života této generace. Za nejstarší jeskynní figurální malbu byly dosud považovány výjevy objeveny před několika lety na indonéském ostrově Borneo. Jejich stáří se odhaduje na minimálně 40 tisíc let. Dále čtěte: (Vědci používají speciální roztok s vysokým obsahem cukru na záchranu cenné dřevěné vykopávky).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu