Vědcům se podařilo vyvinout unikátní druh betonu. Dokáže se opravit a dorůst

Věda a technika 21. ledna 2020 | 11:07 — Lukáš Bauer
Beton je dnes základním stavebním materiálem, který se používá již celá staletí. Betonová směs se liší pouze v poměru cementu a písku nebo kameniva, případně některých speciálních přísad, které upravují jeho vlastnosti. Nyní vědci přicházejí s takzvaným živým betonem, který je svým složením naprosto odlišný, ale vlastnostmi velice podobný tomu, který známe.
Další 2 fotografie v galerii
Beton je základním stavebním prvkem již staletí / Internet

Beton je směsí kameniva nebo písku, případně dalších specializovaných příměsí, který se využívá jako základní stavební materiál po celá staletí. Vědci ze Spojených států nyní přicházejí s druhem betonu, který má naprosto unikátní vlastnosti. Tento nový materiál se dokáže sám opravit nebo dokonce dorůst tam, kde chybí.

Takzvaný žijící beton ale nemá s tím běžným mnoho společného, jelikož je složen z bakterií a speciální želatiny. Za své jedinečné schopnosti tento materiál vděčí mikroorganismům z rodu Synechococcus, které využívají oxid uhličitý ze vzduchu ke svému růstu.

Bakterie zároveň produkují uhličitan vápenatý, který je důležitý při výrobě cementu, který je základní složkou betonu. Výzkumníkům se také podařilo najít médium, ve kterém by bakterie mohly přežívat, protože v cementu se jim příliš nedaří.

Proto vědci mikroby vložili do roztoku s pískem a želatinou z obchodu a hotovou směs pak nalili do forem a umístili do chladicích boxů. Výsledkem bylo, že uhličitan vápenatý mineralizoval želatinu, kterou na sebe navázal jako písek.

Výzkumníci nejenže takto vytvořili velice pevný materiál podobných vlastností jako beton, ale zjistili, že hmota se dokáže sama rozmnožovat a dorůstat v rámci dané formy. Materiál tak dokáže vstřebávat oxid uhličitý z ovzduší a ještě slouží jako stavební směs. Nový druh betonu má ale zatím svá omezení, jako je nižší pevnost a malá odolnost proti vlhkosti. Dále čtěte: (Vědci vyvinuli zcela nový druh betonu).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Zavřít reklamu