Archeologové potvrdili světové prvenství nálezu objeveného v Česku

Věda a technika 05. února 2020 | 10:47 — Lukáš Bauer
Během výzkumu při výstavbě budoucí dálnice v Pardubickém kraji byla před časem objevena starověká dřevěná studna. Archeologové již tehdy tušili, že se jedná o naprostý unikát, protože její stáří odhadovali na tisíce let. Nový výzkum však ukázal, že se jedná o nejstarší podobný nález na světě.
Další 2 fotografie v galerii
Dřevěná studna byla vykopána během výstavby dálnice / Internet

Během záchranných výzkumných prací prováděných při výstavbě dálnice objevili v loňském roce archeologové pradávnou dřevěnou konstrukci. Později se ukázalo, že se jedná o přibližně sedm tisíc let starou studnu. Nynější výzkum však určil věk této dřevěné studny na neuvěřitelných 5256 až 5255 let před naším letopočtem.

Vědcům se stáří objevu podařilo určit díky dendrochronologickým a radiokarbonovým metodám datování. Podle výsledků výzkumu je objev nejstarší pravěkou dřevěnou strukturou, která byla dosud na světě objevena.

Tento arcehologický nález má obrovský vědecký význam, a to nejen kvůli jeho stáří, ale také díky pozoruhodné technologii, kterou pradávní lidé ovládali již v období neolitu. Dřevo bylo totiž precizně zpracováno tak, aby do sebe jednotlivé díly zapadaly. Vědci takovou techniku dříve pozorovali pouze v období doby bronzové.

Studna byla postavena z dubových kmenů a byla přibližně 140 centimetrů hluboká o půdorysu 80 x 80 centimetrů. Dřevo bylo opracováno kamennými nástroji, které zanechaly na jeho povrchu nezaměnitelné stopy.

Nyní vědci budou dřevěný unikát konzervovat a pokračovat ve výzkumu. Díky chemickému rozboru látek vědci dokáží určit i prostředí, které se kdysi kolem studny nacházelo. Tamní území je pro výstavbu podobných zařízení vhodné, byl tam dlouhodobě podmáčený terén. Také během odkrývání studny bylo nutné vodu v jejím okolí neustále odčerpávat. Dále čtěte: (V lebce staré tisíce let objevili část mozku. Vědci nemohli přijít na to, jak je to možné).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu