Tento extrémně vzácný artefakt pochází až z dávných dob Vikingů

Věda a technika 11. února 2020 | 08:45 — Lukáš Bauer
Práce archeologů je zdlouhavá a často také fyzicky náročná, ale existují objevy, které za tuto námahu skutečně stojí. Jedním z takových artefaktů je také velice dobře zachovaná stolní hra, která pochází z období dávných Vikingů. Tento unikát objevili vědci na ostrově u severovýchodního pobřeží Anglie.
Další 2 fotografie v galerii
Tato unikátní stolní hra pochází z období Vikingů / Internet

Unikátní skleněný předmět vykopali archeologové na jednom z ostrovů na pobřeží severovýchodní Anglie. Později došli k závěru, že tento zláštní artefakt je ve skutečnosti více než 1200 let starou stolní hrou z dávných dob Vikingů.

Podle vědců se jedná o malou část stolní hry založené na podobném principu, jako jsou dnes šachy. Samotná figurka je pak vyrobena z kombinace bílého a modrého skla. Vědci na území Anglie dosud podobnou hru nikdy neobjevili.

Část vikingské stolní hry byla objevena na malém ostrově v místě zvaném Lindisfarne, které má v daném regionu obrovský náboženský a kulturní význam. Objevil ho během vykopávak tým vědců z Durhams university ve Velké Británii a archeologickou organizací DigVentures.

Odborníci se domnívají, že část této hry ztratil některý z Vikingů, který ji na místo přinesl během útoku na ostrov Lindisfarne. Podobné stolní hry totiž podle historických záznamů hrály dávné elity severní Británie ještě mnohem dříve než na území vstoupili Vikingové.

Hra je na podobném principu jako šachy a spočívá v tom, že král musí být bráněn proti skupině útočníků. Jedná se o vůbec první skleněnou stolní hru, která byla nalezena na území dnešní Británie. Podle archeologů je tedy artefakt jasným důkazem o historickém významu ostrova. Na místě nálezu byly objeveny také měděné prsteny, mince, špendlík a bronzová spona. Dále čtěte: (V egyptském Luxoru bylo objeveno dvacet sarkofágů s neznámými hieroglyfy).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu