Tato želva o velikosti menší lodě obývala řeky Jižní Ameriky a byla velmi nebezpečným predátorem

Věda a technika 17. února 2020 | 15:56 — Lukáš Bauer
Prehistorické vodní želvy dorůstaly gigantických rozměrů. Vědcům se podařilo z fosilie identifikovat pravěký druh želvy, která měřila téměř stejně jako osobní automobil. Tato dravá sladkovodní želva žila v oblasti dnešní Jižní Ameriky před více než třinácti miliony lety.
Další 2 fotografie v galerii
Pravěká mořská želva dosahovala úctyhodných rozměrů / Internet

Vědcům se podařilo identifikovat prehistorický druh želvy, která žila v oblasti dnešní Jižní Ameriky v období před třinácti miliony lety. Fosilii tohoto gigantického sladkovodního plaza objevili paleontologové v Kolumbii a ve Venezuele. První fosilie tohoto tvora objevili vědci již v 70. letech minulého století, nyní je však vědci podrobí pečlivému výzkumu s cílem dozvědět se více o jejich životě.

Poslední fosilie těchto želv byly objeveny v kolumbijské poušti Tatcoa, kde je významné paleontologické naleziště. Obří tvor dosahoval délky až čtyř metrů a mohl vážit více než tunu. Oproti tomu dosud největší objevená želva z rodu archelon mohla vážit až 2,5 tuny.

„Stupendemys geographicus byly obrovské a těžké želvy. Pokud započítáme hlavu, krk, krunýř a končetiny, největší zástupci tohoto druhu se co do velikosti a délky vyrovnali sedanu. Zvířata lovila kajmany, ryby a také hady,“ uvedl vedoucí vědeckého týmu, paleontolog Edwin Cadena.

Díky extrémním rozměrům krunýře byla želva chráněna proti obřím plazům, kterými se tehdy mokřady jen hemžily. Stejné sladkovodní plochy jako tato želva obýval také legendární až jedenáctimetrový kajman rodu purussaurus. Želvy tak čelily neustálým útokům ostatních predátorů, což zanechalo na jejich krunýřích hluboké šrámy, které byly na fosilních vzorkách patrné. Dále čtěte: ()

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu