Na naší planetě zůstala poslední bílá žirafa. Tyto vzácné tvory vybili pytláci

Věda a technika 13. března 2020 | 09:55 — Lukáš Bauer
Rangeři, kteří střeží rezervace v africké Keni, objevili těla dvou extrémně vzácných bílých žiraf. Předpokládalo se, že na celé planetě existují pouze tři jedinci takto zbarveného ikonického afrického zvířete. Nalezena byla mrtvá těla matky s mládětem, přičemž samotný motiv smutného činu zůstává nejasný. Na světě tak zbývá poslední jedinec tohoto vzácně zbarveného tvora.
Další 3 fotografie v galerii
Bílé žirafy jsou zvláštně zbarvené díky poruše pigmentu / Internet

Strážce parku v africké Keni čekalo nemilé překvapení, když objevili mrtvá těla dvou ze tří jediných bílých žiraf na planetě. Těla samice a jejího mláděte objevili u vesnice v okrese Garissa na severovýchodě země.

Podle místních úřadů mají tuto smutnou událost na svědomí pytláci, které se však ještě nepodařilo dopadnout. Stejně tak zůstává nejasný jejich motiv, protože žirafy nejsou u pytláků zdaleka tak oblíbené jako například slon nebo nosorožec.

Třetí vzácná bílá žirafa je stále naživu a předpokládá se, že je jediná na celém světě. Zvláštní zbarvení těchto žiraf je způsobeno ztrátou kožního pigmentu. Tvorové žili v komunitní chráněné oblasti Ishaqbini Hiro, ve které se nachází také řada vesnic.

Trojici žiraf podle místních lidí viděli naposledy před třemi měsící. Poprvé byly objeveny v roce 2016, kdy zprávy o jejich existenci obletěly doslova celý svět.

Přestože žirafy nejsou pro pytláky tak atraktivní kořistí jako nosorožci nebo sloni, ročně jsou jich zabity tisíce kusů. Africké žirafy tak přišly za posledních třicet let v důsledku pytláctví o zhruba 40 procent své populace. V roce 1985 žilo na v Africe v divočině zhruba 155 tisíc žiraf, v roce 2015 to bylo již pouze 97 tisíc. Dále čtěte: (Vědci bijí na poplach: Africkým žirafám hrozí vyhynutí).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu