Boje s pytláky v Africe jsou účinné. V Keni se rozrostla populace slonů nejméně o čtyři tisíce

Věda a technika 04. září 2021 | 11:03 — Lukáš Bauer
Keňa je domovem čtvrté největší populace slonů na světě. V této africké zemi dnes ve volné přírodě žije téměř čtyřicet tisíc slonů, což je o více než čtyři tisíce více, než bylo napočítáno před sedmi lety. Tuto dobrou zprávu přináší report ochránců zvířat, kteří dlouhodobě sledují populace ohrožených afrických druhů.
Další 2 fotografie v galerii
V Keni přibylo během sedmi let více než čtyři tisíce slonů / Depositphotos

Keňa se stejně jako další africké země dlouhodobě potýká s pytláctvím. Jedním z druhů, který byl během 20. století pytláky nejvíce vybíjen byli, sloni, které pytláci zabíjejí kvůli cenným klům. Nová čísla zveřejněná ochránci přírody však ukazují, že populace slonů se v Keni rozrůstá a pytláctví se tak místním orgánům daří utlumovat.

V současné době tak v Keni žije populace slonů, kterou činí 36 280 jedinců, což je o dvanáct procent více než bylo napočítáno v roce 2014. Podle keňských úřadů je za přibýváním těchto ohrožených zvířat především usilovný a vytrvalý boj proti pytlákům. Stále však existuje mnoho druhů zvířat, které jsou kriticky ohroženy nejen díky pytlákům, ale i lidské činnosti, převážně zemědělství.

Účinný boj s pytláky

Nová nadějná čísla vyplynula z dosud největšího sčítání zvířat v Keni, které kdy bylo uskutečněno. Samotné sčítání trvalo úřadům dlouhé tři měsíce. V africké Keni žije čtvrtá největší populace slonů na planetě. Větší množství jich žije pouze v Zimbabwe, Botswaně a Tanzanii. Sloni jsou globálně zaznamenáni jako ohrožený druh na takzvaném červeném seznamu, a to spolu s velkým množstvím dalších tvorů.

Pytláctví mělo za následek obrovský úbytek mnoha afrických druhů. Asi nejhůře dopadli nosorožci, kteří byli masově vybíjení kvůli jejich rohům. Ty mají na černém trhu obrovskou hodnotu díky velké poptávce v asijských zemích. V Keni už žije jen posledních 1739 nosorožců, které tvoří 897 nosorožců dvourohých, 840 nosorožců tuponosých a pouze dvě samice vyhynulého nosorožce tuponosého severního.

Ohrožené druhy

Keňa považuje za kriticky ohrožené takové zvířata, která bez intervence a nových opatření nejsou schopna přežít. Snahy o ochranu živočichů nicméně narážejí na hrozbu stále se zvětšující lidské populace, která divoké zvěři zabírá její přirozené prostředí, píše ve zprávě keňská vláda. Populace Keni se od roku 1963 zvýšila téměř šestkrát z původních osmi milionů na současných 47,6 milionu lidí. Rozloha země ale zůstává stejná. Dále čtěte: (V Austrálii byl objeven nevídaný ptakoještěr. Měl rozpětí křídel jako letadlo a připomínal draka).

Zdroj: kws.go.ke.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu