V Austrálii byl objeven nevídaný ptakoještěr. Měl rozpětí křídel jako letadlo a připomínal draka

Věda a technika 14. srpna 2021 | 07:16 — Lukáš Bauer
Tým australských paleontologů objevil dosud největšího létajícího plaza na australském kontinentu. Jednalo se o takzvaného pterosaura, který měl rozpětí křídel větší než sedm metrů, tedy přibližně stejné jako malé letadlo. Tento obrovský ptakoještěr, který připomíná draka, dominoval vzdušnému prostoru nad Austrálií před miliony let.
Další 1 fotografie v galerii
Tento děsivý predátor byl výborným letcem / Richards et al.

Skupina australských paleontologů objevila vůbec největšího létajícího plaza na území tohoto kontinentu. Jedná se o pterosaura, který se navíc svým vzhledem podobal drakům z dnešních fantasy filmů. Obří zuby vyzrbojený tvor měl rozpětí stejné jako menší letadlo. Vědci se domnívají, že teritoriem obřího tvora bylo vnitrozemské moře, které se rozkládalo na území dnešního Queenslandu.

Vědci tvora popsali díky analýze fosilií prehistorického draka, které byly objeveny na území Wanamara Country v severozápadním Queenslandu. Vědci uvedli, že podoba s drakem je neskutečná a že nic podobného ještě nikdy předtím neviděli.

Nově popsaný druh

Nově popsaného pterosaura vědci pojmenovali Thapunngaka shawi. Tvor se vyznačuje protáhlou lebkou s ostrými rysy a velkými zuby, které mu přesahovaly z tlamy. Pouze lebka tohoto tvora byla dlouhá přes jeden metr a obsahovala kolem čtyř desítek ostrých zubů. Ostré vyčnělé zuby tvor používal nejspíše k lovu ryb, kdy se z oblohy snášel nad hejna plovoucí u hladiny. Díky tolika zubům mohl uchopit i několik velkých ryb najednou.

Vědci se také domnívají, že tvor byl velice zdatným a agresivním lovcem, který se bleskurychle snášel z oblohy na svou kořist. Takzvaní pterosauři byli zcela originální skupinou tvorů, kteří s dnešními ptáky neměli kromě křídel vůbec nic společného. Jednalo se o první obratlovce na planetě, kteří se vznesli do vzduchu. Nově objevený člen rodiny pterosaurů patřil do skupiny známé jako anhangueria. Tito tvorové v době před 140 až 90 miliony let obývali všechny světové kontinenty.

Velice vzácná fosilie

Fosilie těchto tvorů jsou nesmírně vzácné, protože pterosauři se vyznačovali tím, že měli velice křehké a duté kosti, díky kterým měli mnohem nižší váhu. Většinou tedy paleontologové objeví pouze zobáky a lebky, popřípadě dolní části končetin, ale ostatní kosti většinou dochovány nejsou. V samotné Austrálii jsou pak objevy pterosaurů naprosto výjimečné, o to cennější objev to pro vědce je. Jedná se teprve o třetí druh pterosaura ze skupiny anhangueria známého z Austrálie, přičemž všechny tři druhy pocházejí ze západní části Queenslandu. Dále čtěte: (Z tajemného lávového tunelu se kdysi ozývalo zlověstné vrčení. Po dvaceti letech v něm byly nalezeny lidské lebky).

Zdroj: Tandfonline.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu