Americký lék dokáže koronavirus vyléčit. Dostanou ho však pouze lidé v kritickém stavu

Věda a technika 17. března 2020 | 11:05 — Lukáš Bauer
Tým amerických vědců popsal výsledky experimentální léčby pacientky, která byla kvůli nákaze koronavirem v kritickém stavu. K její léčbě využili lék s názvem remdesivir, který vykazoval vynikající výsledky bez vedlejších účinků.
Další 2 fotografie v galerii
Americký lék by mohl pomoci vážně nemocným pacientům / Depositphotos

Američtí vědci využili k léčbě pacientky nakažené koronavirem, která se nacházela v kritickém stavu, experimentální lék s názvem remdesivir a popsali detailně průběh léčby. Výsledky léčby tak naznačují, že remdesivir by mohl pacienty s vážným průběhem onemocnění vyléčit.

Využití tohoto léku u těžkých případů i v České republice nyní řeší Státní ústav pro kontrolu léčiv. Využití v Evropské unii neschváleného léku musí však povolit ministerstvo zdravotnictví.

Lék remdesivir aktivně dokáže ničit enzym, který je zodpovědný za šíření viru v lidském těle a tím zabraňuje jeho dalšímu množení. Velmi pozitivních výsledků američtí lékaři dosáhli při léčbě starší ženy z Kalifornie, jejíž stav se po nákaze koronavirem rychle zhoršoval.

V USA byly první případy nemoci COVID-19 potvrzeny 26. února, kvůli nedostatku testů však trvalo ještě další týden, než byly výsledky oficiálně potvrzené. V rámci případu ženy z Kalifornie se lékaři obrátili na společnost Gilead Sciences, kterou požádali o zvláštní druh povolení k použití experimentálního léku.

Lék remdesivir se zatím jeví jako jeden z nejnadějnějších léků pro kritické případy nakažených nemocí COVID-19. S jeho využitím se americkým lékařům podařilo vyléčit pacientku, jež se nacházela ve stavu těsně před nasazením takzvané extrakorporální membránové oxygenace, což je vlastně plné nahrazení funkce srdce a plic.

Její stav se začal výrazně zlepšovat již druhý den po nasazení léčby, vědci však nemohli potvrdit reálnou účinnost léku. Podle výzkumu amerických lékařů by měl být remdesivir nasazen co nejdříve, pak má totiž nejvyšší účinnost.

Remdesivir útočí na enzym jménem RNA polymeráza, který mnoho virů využívá k tomu, aby se kopírovaly. Necílí tedy vyloženě na virus SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc COVID-19. Fungoval jak na pokusných zvířatech i laboratorně na jiných lidských koronavirech. RNA virem je i ebola, ale na ni remdesivir při testech v Africe nezabral – což se může stát i u nového koronaviru. Dále čtěte: (V Ostravě byl objeven unikátní virus. Žádný podobný na naší planetě neexistuje).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu