Koronavirus ochromil život na Zemi a plíce mnoha lidí. Teď opět dýchá naše planeta

Věda a technika 21. března 2020 | 15:31 — Lukáš Bauer
Série velice přísných opatření, která v uplynulých měsících zavedla čínská vláda kvůli epidemii koronaviru, přináší hodně pozitivní výsledky nejen v boji proti nákaze. Jak ukazují data ze satelitů nad Čínou, ale i v jiných zemích, dramaticky kleasají emise skleníkových plynů. Pro lidstvo jsou tato data velice cenná, protože za normálního stavu by k podobnému jevu nikdy nedošlo.
Další 2 fotografie v galerii
Emise škodlivých plynů nad Čínou dramatikcy klesají / Internet

Jak ukazují data z družic Evropské vesmírné agentury (ESA), boj proti koronaviru přináší také vedlejší pozitivní výsledky. V ovzduší totiž s omezením výroby a průmyslu dramaticky klesají emise oxidu dusičitého. Díky snížené produkci data ze satelitů ukazují až 40procentní pokles tohoto skleníkového plynu.

Místem odkud se nákaza rozšířila do celého světa, je čínské město Wu-chan. Čína má také nejvíce nakažených, nákazou se infikovalo 81 tisíc lidí. Již během ledna proto tamní úřady začaly zavádět velice přísná opatření, která zahrnují omezení dopravy stejně jako průmyslové výroby.

Díky tomu se podle údajů ze satelitů emise některých plynů nad Čínou začaly výrazně snižovat dokonce až na úrovně před průmyslovou revolucí. Data jsou sice poměrně nepřesná, jelikož na ně má vliv počasí, ale výrazně klesající trend emisí zejména skleníkových plynů je jasně patrný.

Podle dat Evropské kosmické agentury v některých částech Číny také poklesl počet prachových částic v ovzduší. Stejný vývoj zaznamenala také například Itálie, zejména pak její severní část, kde je prakticky celý rok silné znečištění oxidem dusičitým.

„Zatímco během prvních pěti týdnů roku žádný jasný trend patrný není, od šestého týdne dále pozorujeme trend mírného poklesu. Průměrné koncentrace NO2 se v lednu pohybovaly kolem hodnoty 65 mikrogramů na metr krychlový, v únoru již poklesly na 45 mikrogramů a v první polovině března dosahovaly hodnoty přibližně 35 mikrogramů,“ uvedli ve studii vědci. Dále čtěte: (V čínském městě řádí záhadná epidemie. Úřady vyšetřují, co virové onemocnění způsobilo).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Majitele kryptoměn v Česku tvoří ze dvou třetin mileniálové a generace Z

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu