Výzkumy odhalily důležité poznatky o koronaviru. Většinu nemocných provázely velmi specifické příznaky

Věda a technika 24. března 2020 | 14:03 — Lukáš Bauer
Rozsáhlé výzkumy nové pandemie koronaviru naznačují, že velká část nemocných pociťovala velice specifické příznaky. Lidé s vážným onemocněním COVID-19 totiž často uvádějí, že v prvních dnech pociťovali výraznou ztrátu chuti a také čichu. Lidé tak nebyli schopni rozpoznat velice výrazné vůně nebo pachy.
Další 3 fotografie v galerii
Koronavirus se na člověka přenesl ze zvířat / Internet

Podle nových vědeckých poznatků spojuje většinu nakažených koronavirem několik specifických příznaků, na které by si lidé měli dát pozor. Prvním ukazatelem jsou od počátku vysoké horečky, ale také zvláštní příznaky, jako je výrazná ztráta chuti a čichu. Někteří pacienti také uváděli, že ztráta čichu byla natolik velká, že nebyli schopni rozeznat například vůni kari nebo parfémů.

Britská asociace ORL lékařů (ENT UK) dokonce v pátek vyzývala dospělé s podobnými příznaky, aby se na nejméně sedm dní izolovali od ostatních lidí, přestože nemají ostatní symptomy. Výzkumy jsou sice nepotvrzené, ale dostatečně výmluvné na to, aby lékaři vydali varování.

Asociace lékařů mimo jiné vydala také prohlášení, ve kterém naléhají na zdravotníky, aby bezpodmínečně používali ochranné prostředky, pokud vyšetřují osoby trpící ztrátou čichu a chuti. Stejně tak upzoronili, že není vhodné provádět odkladné vyšetření endoskopem, protože vir se nejvíce množí v nose, přilehlých dutinách a krku.

Prohlášení přichází krátce poté, co se objevily zprávy o dvou lékařích ORL, kteří se kvůli nákaze nyní nachází v kritickém stavu. Mnohé oběti z řad ORL specialistů uváděly také statistiky z Číny. Tito lékaři jsou totiž jakousi pomyslnou první linií v boji proti zákeřné pandemii.

Prohlášení je z části založeno na informacích z ostatních zemí, kde bylo hlášeno mnoho případů takzvané anosmie, tedy ztráty čichu v důsledku nákazy koronavirem. V Jižní Koreji tyto příznaky hlásilo dokonce 30 procent z 2000 pozitivně testovaných.

Podle italských lékařů je dokonce možné, že lidé s těmito symptomy prodělají bezpříznakové onemocnění a hrají roli přenašečů, což je velice nebezpečné. Tito lidé si totiž neuvědomují, že jsou nejspíše nakaženi, nejsou tedy ani v karanténě a šíří kolem sebe nákazu. Dále čtěte: (Vědci objevili neznámý virus, který by podle současných znalostí vůbec neměl existovat).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu