Nedávno objevené ztracené město v Etiopii obývala záhadná civilizace

Věda a technika 12. dubna 2020 | 17:47 — Lukáš Bauer
Během archeologických prací v Etiopii byly odkryty základy dávno ztraceného města jedné z nejméně probádaných civilizací starověkého světa. V Africe prosperovalo v prvních stoletích našeho letopočtu takzvané Aksumské království. Jednalo se o první africký stát, který měl své vlastní peníze.
Další 2 fotografie v galerii
Vědci objevili zbytky velkého města / Internet

Vědcům se v Etiopii podařilo odkrýt základy starověkého Aksumského města. Tato říše prosperovala od prvního do osmého století našeho letopočtu a zdrojem jejích příjmů byl především obchod. Tato prosperující civilizace se soustředila podél břehů Rudého moře na území dnešní Etiopie, Eriteru, Džibutska, Somálska a hrála klíčovou roli v obchodech mezi Indií a Římskou říší.

Aksumské království bylo také prvním africkým státem, který razil své vlastní mince a přijal křesťanství. O této klíčové africké kultuře přesto existuje jen velice málo informací nebo historických záznamů.

Archeologům se nyní podařilo odkrýt základy velice důležitého místa Aksumské říše, které bylo pojmenováno Beta Samati. Vědci se domnívají, že výzkum zbytků tohoto osídlení může pomoci odhalit některá tajemství obklopující vzestup a pád této staroafrické říše. Aksumské obchodní centrum Beta Samati i po rozpadu říše nadále fungovalo jako hlavní uzel na obchodních trasách spojující Středozemní moře a Rudé moře. 

V sedmdesátých letech bylo poblíž oblasti zvané Yeha objeveno několik důležitých nálezů týkajících se aksumské civilizace, ale oblasti nebyly dlouho prozkoumány. Nově objevené základy budov se nacházejí přibližně tři metry pod nánosem sedimentu.

Mezi kamennými zdmi byla objevena také celá řada důležitých artefaktů, včetně zlatého prstenu, který byl vyroben v Římě. Bylo nalezeno rovněž několik figurek býka, což ukazuje návaznost na některé křesťanské tradice. Po pádu aksumské říše zavládl na jejím bývalém území islám. Dál čtěte: (Francouzský farmář na svém pozemku objevil něco velmi vzácného. Léta to ukrýval před veřejností).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu