Záchranu již vyhynulého druhu nosorožce komplikuje koronavirus

Věda a technika 20. dubna 2020 | 08:30 — Lukáš Bauer
Kvůli uzavření hranic v rámci boje s pandemií koronaviru se ocitl v ohrožení projekt českých expertů, kteří chtějí zachránit již prakticky vyhynulý druh severního nosorožce bílého. Vědci bohužel nemohli odebrat vajíčka posledním zbývajícím samicím na planetě a budoucnost projektu je tak nejistá.
Další 2 fotografie v galerii
Poslední samec severního nosorožce bílého před časem uhynul / Internet

Severní nosorožec bílý je prakticky vyhynulý druh, protože na světě zbývají poslední dvě samice a nežije již žádný samec. Poslední samec Súdán, který byl do Keni převezen ze zoo ve Dvoře králové, již zemřel. Čeští vědci se však rozhodli tento druh zachránit za pomoci nejmodernějších technologií a vědeckých postupů.

V rámci opatření v boji proti pandemii koronaviru, která zahrnují také uzavření hranic, je však tento unikátní projekt, na kterém čeští vědci spolupracují s experty z celého světa, v ohrožení. V dubnu totiž měli vědci odebrat vajíčka posledním zbývajícím samicím a pokusit se vytvořit v laboratoři embryo.

Poslední dvě samice žijí v rezervaci Ol Pejeta v Keni a jsou rovněž posledními severními nosorožci bílými na planetě. Oba nosorožci stejně jako uhynulý samec Súdán patří dvorské zoo, která je nechala do jejich rodné země převézt.

Projekt záchrany však vyžaduje pravidelný odběr vajíček od těchto dvou samic, ke kterým se však nyní zahraniční experti nemohou dostat. V důsledku toho není možné vytvářet embrya, která jsou pro záchranu tohoto druhu klíčová. Vědcům se do dnešního dne podařilo vytvořit tři životaschopná embrya.

Tato embrya byla vytvořena pomocí spermatu uhynulých samců a nyní jsou ve zmraženém stavu připravena k aplikaci do dělohy náhradní matky. Díky vyvtoření dalších embryí se výrazně zvyšuje šance, že se tento druh podaří zachránit.

Umělá reprodukce je v současné době jediná možnost jak se tento druh mohou lidé pokusit zachránit. Embrya budou následně vložena do samic nosorožců bílých jižních, protože žádná ze samic v Ol Pejetě již není schopná mládě odnosit. Dále čtěte: (Vyhynul jeden z nejvzácnějších druhů nosorožce. Na planetě přežívá už jen hrstka těchto tvorů).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu