Koronavirus vyhnal návštěvníky z afrického národního parku. Zvířata si to náležitě užívají

Věda a technika 28. dubna 2020 | 08:52 — Lukáš Bauer
Pandemie koronaviru zamezila mimo jiné návštěvám zoologických zahrad a národních parků po celém světě. Jak dokazují fotografie z Krugerova národního parku v Jižní Africe, zvířatům však lidé nechybí. Naopak si užívají zaslouženého klidu a hromadně se vyhřívají na rozpálených prázdných silnicích.
Další 2 fotografie v galerii
Lvi se vyřívají na rozpálené silnici, kde nejsou žádní lidé / Facebook National Kruger Park

Krugerův národní park je nejstarším jihoafrickým národním parkem, který byl vyhlášen před téměř 120 lety. Ani toto místo se však nevyhnulo opatřením, která místní vláda zavedla v rámci boje s pandemií koronaviru a bylo 25. března uzavřeno. Díky absenci lidí si tak zvířata mohou dopřávat zaslouženou dovolenou a bezstarostně se vyhřívat na rozpálených prázdných silnicích.

Strážce místního parku Richard Sowry obvykle potkává velké divoké šelmy pouze v nočních hodinách, ale při nedávné obhlídce si všiml, že asfaltová silnice je doslova posetá lvy, kteří se vyhřívají na slunci. Za běžné situace je taková podívaná takřka nemožná, protože park a příjezdové cesty jsou plné turistů.

Strážce parku zastavil pouhých pět metrů od těchto divokých šelem a pořídil několik fotografií na svůj mobilní telefon. Spící lvi si jeho přítomnosti vůbec nevšímali a užívali si příjemně vyhřátou cestu bez turistů. V národním parku viděl Sowry lvy na silnici pouze v zimních měsících, kdy ubývá turistů a tmavý asfaltový povrch silnice si ještě dlouho po západu slunce udržuje vysokou teplotu.

Podle ochránců parku však nemají opatření žádný vliv na život zvířat, pouze zmínil, že přistihl psy hyenovité, jak se odvážili vstoupit na místní golfové hřiště, kde se běžně díky přítomnosti lidí nevyskytují. Strážci parku během jeho uzavření využívají čas k úklidu komunikací a dalším pracem, kterými se připravují na velký příval návštěvníků, jakmile budou brány znovu otevřeny. Dále čtěte: (Koronavirus nemohl vzniknout v laboratoři. Experti vyvracejí spekulace).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu