Koronavirus se nepozorovaně šířil po světě již v loňském roce. Nyní je ve fázi adaptace na lidského hostitele

Věda a technika 09. května 2020 | 18:21 — Lukáš Bauer
Vědci z genetické analýzy vzorků, jenž se jim podařilo nasbírat od více než sedmi tisíc nakažených lidí, zjistili, že koronavirus se v tichosti šířil po světě už v loňském roce. Výsledky studie vědců z Londýna také ukazují, že virus je nyní ve fázi, kdy se adaptuje na lidského hostitele.
Další 2 fotografie v galerii
Koronavirus se šířil po světě již v loňském roce / Pixabay

Vědcům z londýnské univerzity UCL se podařilo zjistit, že virus se šířil zcela nepozorovaně po světě již v loňském roce. K tomuto závěru došli po genetické analýze, kterou provedli z více než sedmi a půl tisíců vzorků odebraných od lidí nakažených koronavirem.

Vědci v rámci rozsáhlé analýzy také zjistili, že virus SARS-CoV-2 je v současné době ve fázi adaptace na lidského hostitele. Výzkum londýnských expertů odhalil také na dvě stovky takzvaných rekurentních genetických mutací koronaviru. Tyto mutace jsou pro vědce ukazatelem, jak se virus vyvíjí při šíření lidskou populací.

Ve studii vědci uvedli, že velká část genetických variant viru se nachází téměř ve všech těžce zasažených oblastech planety. Nákaza se do světa podle londýnských biologů rozšířila po světě velice krátce potom, co se objevilo epicentrum nákazy v Číně.

„Všechny viry přirozeně mutují. Mutace samy o sobě nejsou špatné a neexistují důkazy pro tvrzení, že SARS-CoV-2 mutuje rychleji nebo pomaleji, než bychom očekávali. Zatím nemůžeme říci, zda se SARS-CoV-2 mění ve více či v méně smrtelný a nakažlivý virus,“ uvedl jeden z autorů studie Francois Balloux.

Studie londýnských vědců také potvrdila, že SARS-CoV-2 se poprvé objevil koncem roku 2019. Vědci také pracují na určení přesného místa, odkud se virus začal do světa šířit. Výsledky vědeckého bádání tak potvrzují, že všechny mutace viru mají jednoho předka, který se rozšířil ze zvířat na lidi. Podle Ballouxe je velice nepravděpodobné, že by se virus na člověka přenesl dříve. Dále čtětě: Koronavirus dokáže zničit lék na vši. Vědci mají dobré laboratorní výsledky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu