Téměř sto třicet let ho nikdo neviděl. V Indonésii byl opět spatřen jeden z nejvzácnějších plazů na světě

Věda a technika 14. června 2020 | 08:51 — Lukáš Bauer
Po téměř 130 letech byla v Indonésii spatřena velice vzácná ještěrka. Vědcům se na první pohled podivného plaza podařilo zachytit na větvi, když pravděpodobně číhal na svou kořist. Tohoto tvora naposledy objevil italský badatel ke konci 19. století.
Další 1 fotografie v galerii
Jeden z nejvzácnějších druhů ještěrek byl objeven na Sumatře / Reprofoto/Taprobanica: The Journal of Asian Biodiversity

V Indonésii se po více než sto třiceti letech objevil záhadný tvor v podobě jedné z nejvzácnějších ještěrek na světě. Poslední exemplář tohoto druhu objevil italský badatel koncem 19. století. Plaz druhu Harpesaurus modigliani je nepřehlédnutelný díky výraznému rohu, který mu vystupuje z nosu.

Živočich byl na fotografiích zachycen před a po odchytu, přičemž je na nich patrné, jak kvůli stresu změnil barvu. Drobnou populaci tohoto dávno zapomenutého tvora se podařilo výzkumníkům objevit při terénním průzkumu v okolí kráterového jezera Toba na Sumatře. Díky tomu se jim také podařilo identifikovat prostředí, ve kterém se tento plaz vyskytuje.

 

Před dvěma lety objevili důležitou stopu

Při průzkumu lokality měli však biologové velké štěstí, protože tomuto objevu předcházel nález mrtvého těla tohoto plaza, které jako zázrakem nesežral žádný jiný tvor v druhově bohaté oblasti. Bez tohoto objevu by neměli důležitou stopu vedoucí k nalezení živých jedinců.

Přestože bylo mrtvé tělo již v pokročilém stádiu rozkladu, výrazný roh na nose a další anatomické vlastnosti naznačily, že by se mohlo jednat právě o druh Harpesaurus modigliani. Tento živočich byl na ostrově spatřen naposledy v roce 1891, kdy ho objevil italský badatel Elio Modigliani.

Úspěch přišel po dlouhém hledání

Po laboratorní analýze uhynulého tvora se vědci rozhodli k jezeru vrátit a prohledat jeho okolí. Dlouhou dobu bylo jejich pátrání bez úspěchu, ale ve večerních hodinách se jim podařilo ještěrku objevit, jak číhá na svou kořist na stromě. Po bližším prozkoumání a prostudování poznámek badatele Modiglianiho se ukázalo, že oba jedinci patří skutečně ke ztracenému druhu. Dále čtěte: Na pobřeží Kanady vědci objevili vzácnou horninu. Pochází z dávno ztraceného kontinentu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Majitele kryptoměn v Česku tvoří ze dvou třetin mileniálové a generace Z

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu