Záhadný objekt objevili vědci před devíti lety v Antarktidě. Nový výzkum odhalil překvapivé skutečnosti

Věda a technika 19. června 2020 | 09:08 — Lukáš Bauer
V roce 2011 objevil tým paleontologů z Chile v Antarktidě zvláštní fosilii, která připomínala ušlý fotbalový míč. Tento záhadný objekt, kterému devět let nikdo neřekl jinak než „věc“, od té doby ležel uložený v muzeu. Až nyní se vědci dostali k jeho identifikaci a přišli s velice překvapivým objevem. Záhadná zkamenělina je totiž vejce dosud neznámého obřího plaza.
Další 2 fotografie v galerii
Obrovské vejce bylo objeveno v Antarktidě / Legendre et al. 2020

Tým paleontologů objevil v roce 2011 v Antarktidě zvláštní zkamenělinu, kterou později uložili do depositu v chilském muzeu. Nyní po téměř devíti letech vědci provedli detailní analýzu tohoto fosilního nálezu a zjistili, že se jedná o vejce dosud neobjeveného druhu velkého plaza.

Jedno z největších vajec na světě

Toto obrovské vejce s poněkud měkkou skořápkou musel podle vědců bezpochyby snést obrovský prehistorický tvor, který žil v době před 66 miliony let. Vejce vysoké téměř třicet centimetrů je dosud největším objeveným vejcem s měkkou skořápkou na světě a jedním z největších objevených zkamenělých vajec vůbec.

Toto vejce záhadného pravěkého tvora má ale i další prvenství, protože je zároveň jediným vejcem, které bylo objeveno v Antarktidě. Díky tomuto objevu se tak posouvá dosavadní lidské poznání toho, jak obrovská vejce mohli dávní plazi snášet. Stále však vědci pátrají po tom, jaký tvor se z takto obrovského vejce v dávných dobách líhl.

Nositele vejce vědci neznají

Z toho, co se vědcům o nálezu podařilo zjistit, usuzují, že se jednalo o neznámý druh velkého mořského plaza, který se mohl podobat například dávno vyhynulému masasaurovi. Vědci však poznamenali, že od dinosauřích vajec se toto velice liší a podobá se spíše vejcím hadů a ještěrek.

Díky pečlivé analýze vědci zjistili, že tvor, který vejce snesl, mohl bez ocasu měřit nejméně šest metrů. Díky takové velikosti vědci předpokládají, že tvor musel žít v moři, protože na suchozemského plaza by byl příliš velký a těžký. Tomuto předpokladu nahrává také fakt, že v blízkosti byly objeveny kostry právě zmíněných mořských masasaurů. Tvorové obývali pravděpodobně mělkou zátoku, kde byli výborně chránění před velkými mořskými predátory. Možná se jednoho dne podaří objevit fosilii, která bude dalším dílem do skládanky této záhady. Dále čtěte: (V Patagonii byl objeven neznámý druh dinosaura. Byl to těžce ozubený predátor).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale mají spoustu vychytávek: vymyslí hru na pobavení, či ugrilují steak

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu