V africké Botswaně hromadně vymírají sloni. Záhadnou katastrofu neznámé příčiny řeší biologové

Věda a technika 04. července 2020 | 10:43 — Lukáš Bauer
Sloni v africké Botswaně hromadně umírají ze zatím neznámé příčiny. Úmrtí téměř tří stovek zvířat řeší tamní biologové, zatím však nevědí co za touto katastrofou stojí. Lidská příčina se však zatím jeví jako velice nepravděpodobná, protože těla slonů jsou prakticky netknutá.
Další 1 fotografie v galerii
Slonů v Africe v posledních letech přibývá / Pixabay

V deltě řeky Okavango v africké Botswaně dochází v posledních dnech k umrtí několika stovek slonů a další rychle přibývají. Tito ohrožení afričtí savci podle očitých svědků někdy doslova padají mrtví k zemi. Do současné chvíle bylo podle tamních úřadů nalezeno nejméně 275 mrtvých těl.

Příčina úmrtí je stále záhadou

Biologové a ochránci přírody, kteří na místě zasahují, zatím vyloučili podíl pytláků na této katastrofě. Vzorky uhynulých zvířat nyní posílají do Zimbabwe, Jihoafrické republiky a Kanady, kde by měla být v laboratořích určena příčina náhlých úmrtí. Podle dosavadních informací se smrtí slonů nemá nic společného ani antrax, tedy sněť slezinná, která v této části Botswany divoká zvířata občas postihuje.

Podle leteckých průzkumů, které počátkem května provedla organizace Sloni bez hranic (EWB), je evidentní, že úmrtí zasáhlo slony všech věkových kategorií. Při pozorování si vědci všimli, že některá zvířata jevila známky velké slabosti a byla vyhublá.

„Někteří sloni působili dezorientovaně, měli potíže s chůzí, projevovali známky částečného ochrnutí nebo kulhání,“ uvedl ředitel EWB Mike Chase. Podle jeho slov byl dokonce spatřen jeden ze slonů, který chodil v kruhu a nedokázal změnit směr, přestože ho k tomu pobízeli další členové stáda.

Je potřeba jednat rychle

Organizace před několika dny uvedla, že zaznamenala celkem 356 mrtvých slonů a snaží se rychle zjistit, co je příčinou tak náhlého úmrtí. V současné době padá největší podezření na nějaký druh otravy nebo nemoci. Vědci však uvedli, že otrava je nepravděpodobná, protože nebyli pozorováni uhynulí mrchožrouti, které by musela postihnout také.

Sloni jsou v Africe velice ohroženým druhem, protože během 20. století jich byla většina vyhubena pytláky kvůli klům, po kterých je poptávka zejména v Číně. Stav slonů se však v posledních letech zvyšuje a v Africe jich nyní žije téměř 130 tisíc. Dále čtěte: (V pražské zoo se po letech narodilo slůně. Jeho pohlaví je zatím neznámé).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu