Studie odhaluje znepokojivá fakta. Imunita proti koronaviru může trvat jen velmi krátce

Věda a technika 14. července 2020 | 12:20 — Lukáš Bauer
Lidé, kteří se vyléčili z nemoci COVID-19 způsobené novým typem koronaviru, nemají podle nové studie zdaleka vyhráno. Výzkumy totiž naznačují, že imunita vyléčených proti koronaviru nemusí trvat příliš dlouhou dobu. Není tak vyloučeno, že lidé mohou onemocnět vícekrát.
Další 1 fotografie v galerii
Látky proti novému koronaviru nezůstávají v těle dlouho / Pixabay

Nový vědecký výzkum naznačuje, že lidé, kteří prošli nemocí COVID-19, nemusí být proti novému typu koronaviru imunní příliš dlouho. Tvrzení vychází z dat lidí nakažených koronavirem, kterým se podařilo úspěšně zotavit.

Vědci z Kings College London přitom zkoumali, jakým způsobem si tělo vytváří protilátky a především jak dlouhou dobu v těle lidí vydrží. Závěry výzkumu ale překvapivě naznačují, že imunita může v některých případech trvat jen velice krátce.

Výrazný pokles protilátek

Studie se zúčastnilo celkem 96 lidí, kteří byli v minulosti nakaženi koronavirem a v jejich krvi byly zjištěny protilátky. U většiny pacientů bylo zjištěno, že hladina látek, které by dokázaly neutralizovat a zastavit koronavirus, v jejich těle po několika měsících klesá.

Vědci však zatím s jistotou nevědí, zda tento pokles znamená, že se lidé mohou koronavirem znovu nakazit. Podobné krátkodobé reakce jsou i v případě jiných virů, například při nachlazení. Je tedy možné, že se lidé mohou opakovaně nakazit. Lidé bez zaznamenatelných protilátek však nemusí zůstat úplně bez imunity.

Je potřeba další výzkum

V těle se tvoří i takzvané T-buňky, které jsou součástí imunitního systému a identifikují a odstraňují infikované buňky. K tomu, aby bylo známo, co se děje s lidmi v případě druhého či třetího kontaktu s koronavirem, jsou nutné další a dlouhodobější studie. Dále čtěte: (Vědci zveřejnili znepokojivý výzkum. Koronavirus způsobuje další vážné onemocnění).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu