Záhadná ryba z ledových vod Antarktidy získala zcela ojedinělou adaptaci

Věda a technika 24. července 2020 | 08:34 — Lukáš Bauer
Výzkumníkům se podařilo najít odpověď na některé záhadné vlastnosti ryb z oblasti Antarktidy. Tou největší byla jejich schopnost odolávat teplotám pod bodem mrazu. Některé druhy ryb tak dokáží přežít díky nemrznoucím proteinům, které mají v těle.
Další 1 fotografie v galerii
Mrazuvzdorná ryba žije v chladných vodách kolem Antarktidy / Wikimedia commons / RDNI

Vědcům se podařilo odhalit tajemství ryby zvané Chaenocephalus aceratus, která žije v oblasti Antarktidy při teplotách pod bodem mrazu. Tento druh ryb nemá funkční červené krvinky, které jsou odpovědné za přenos kyslíku po těle.

Aby tito tvorové kompenzovali absenci funkce červených krvinek, vyvinulo se jim obrovské srdce, vylepšily se jim vaskulární systémy a v jejich těle se začal tvořit nemrznoucí glykoprotein, který snižuje jejich vnitřní teplotu mrazu.

Změna nastala před miliony let

Vědci nyní analyzovali genom těchto rybovitých obratlovců a zjistili, jak se u nich extrémní adaptace vyvinuly. Tito tvorové se začali odklánět od genů svých předků před přibližně deseti miliony let, kdy Antarktida dosáhla průměrné roční teploty -1,9 stupně Celsia.

V genomu Chaenocephalus aceratus vědci objevili vysokou přítomnost genů, které zamezují poškození mrazem. Analýza také ukázala, že časem u těchto tvorů vymizely geny, které reagují na vliv denního cyklu v souvislosti s tím, jak se na Antarktidě krátily dny.

Zázrak jménem evoluce

Vědcům tento nový výzkum přinesl zcela detailní představu o tom, jak se někteří tvorové dokázali přizpůsobit zcela extrémním podmínkám. Díky tomu budou moci zkoumat evoluční, ekologické, metabolické, biochemické rysy antarktických ryb, které dokáží prosperovat v extrémně nízkých teplotách ve vodách Antarktidy. Dále čtěte: (Jedna z největších sladkovodních ryb světa vyhynula. Druh se začal vyvíjet před 75 miliony let).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu