COVID-19 může způsobit vážné poškození u dětí. Důvodem je záhadný syndrom

Věda a technika 09. září 2020 | 07:51 — Lukáš Bauer
Nejnovější výzkumy naznačují, že takzvaný zánětlivý mutltisystémový syndrom označovaný jako MIS-C může u dětí způsobit rozsáhlé poškození srdce. Tento syndrom byl zaznamenán u mnoha dětských pcientů, kteří prodělali nemoc COVID-19. Může se objevit náhle a zcela bez předchozích symptomů.
Další 2 fotografie v galerii
Koronavirus může spustit u dětí závažný syndrom / Pixabay

Vědci zveřejnili znepokojivou studii, která hovoří o možném vzniku vážného poškození srdce u dětí, které prodělaly bezpříznakovou nákazu COVID-19. Samotné poškození má přitom na svědomí zánětlivý multisystémový syndrom (MIS-C), který se může u dětí projevit krátce po prodělané nákaze nemocí COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru.

Nový vědecký výzkum tak naznačuje, že i zdravé děti přibližně měsíc po prodělání nákazy, která mohla být zcela bezpříznaková, náhle dostanou syndrom MIS-C. Syndrom způsobuje rozsáhlé záněty po celém těle a může nevratně poškodit orgány včetně srdce.

Syndrom může být smrtelný

V rámci výzkumu, o který se vědci opírají, zkoumali více než 660 případů zánětlivého multisystémového syndromu z mnoha světových zemí. Na tento syndrom zemřelo podle dostupných záznamů již 11 dětí a dalších 71 jich skončilo na jednotkách intenzivní péče.

„Jedná se o nové dětské onemocnění, které je zřejmě spojené s virem SARS-CoV-2,“ uvedl Moreira. Může být smrtelné, protože zasahuje více orgánových systémů. Ať už je to srdce nebo plíce, trávicí soustava nebo neurologický systém, má tolik odlišných tváří, že zpočátku bylo pro lékaře velmi složité ho pochopit,“ uvedli vědci ke studii.

Důležité také je, že většina z více než 660 studovaných případů zaznamenala určité poškození dětského srdce, které se podobá tomu, jež způsobuje známější Kawasakiho choroba. U přibližně šedesáti dětí se navíc vyskytla výduť srdeční aorty, což podle vědců může znamenat vážné následky na celý život.

Syndrom zhoršuje obezita

Výzkumníci se zaměřili také na rizikové faktory, které jsou se vznikem syndromu spojeny. Více než polovina pacientů tak podle vědců vykazovala i další zdravotní problémy, jako je například obezita. Takoví pacienti jsou nejvíce rizikovou skupinou. Dále čtěte: (Výzkum reakce imunitního systému člověka na COVID-19 přinesl vědcům znepokojivé zjištění).

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Akcie, nemovitosti a další možnosti, které je dobré zvážit, pokud chcete do deseti let zbohatnout

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu