Kosatky se chovají velice neobvykle. Existují první útoky na rybářská plavidla

Věda a technika 16. září 2020 | 06:54 — Lukáš Bauer
Mořští biologové zaznamenali velice zvláštní chování kosatek, které začaly nečekaně útočit na rybářské a turistické lodě. Toto agresivní chování kosatek bylo zaznamenáno u pobřeží Španělska a Portugalska. Podobné chování u těchto mořských savců pozorují vědci poprvé v historii jejich pozorování.
Další 2 fotografie v galerii
Kosatky vykazují velice neobvyklé chování / Pixabay

Vědci v poslední době evidovali několik případů, kdy dravé kosatky zaútočily na rybářská nebo turistické plavidla. Toto agresivní chování bylo již několikrát pozorováno u španělského a portugalského pobřeží. Podobné útoky kosatek jsou pro vědce zcela nečekané a evidují je vůbec poprvé v historii.

Za dva uplynulé měsíce bylo pozorováno hned několik útoků kosatek například na jachty. Ve dvou případech dokonce došlo k nouzovému volání o pomoc a zasahovala na místě i pobřežní stráž. V jednom z případů došlo také k poškození plavidla, kdy kosatka ulomila plavidlo a v rámci incidentu byla také zraněna jedna osoba.

Agresivní útoky

U velice inteligentních kosatek nebylo dosud takovéto agresivní chování nikdy pozorováno. Nyní se však zdá, že kosatky cíleně útočí na plavidla. Poslední případ se odehrál v minulém týdnu, když na přibližně dvanáctimetrové plavidlo opakovaně útočila kosatka. Podle svědků byl útok velice intenzivní, jelikož kosatka plavidlo poškodila nejméně patnácti nárazy.

Koncem července zase obdržela francouzská pobřežní stráž hlášení o hromadném útoku kosatek na plavidlo s mnoha lidmi. Toho dne podle očitých svědků z místa incidentu zaútočilo devět kosatek na patnáctimetrovou loď a těžce ji poškodily tak, že musela být odvlečena do přístavu. Ve stejný den se stala také nehoda, kdy jachtaři přišli o kormidlo rovněž po útoku kosatky. 

Změnu chování způsobuje stres

Vědce tyto stále intenzivnější útoky kytovců velmi překvapují. Kosatky jsou velmi inteligentní a současně značně společenská zvířata. Je pro ně běžné, že doprovázejí lodi a čluny, a někdy dokonce interagují s kormidlem, které se ve vodě pohybuje, nikdy však nedošlo k útoku. Vědci se domnívají, že agresivní chování kosatek má základy v dlouhodobém stresu a napětí, kterému jsou velryby vystaveny. Samotná příčina těchto problémů však zůstává neznámá. Dále čtěte: (V Tichém oceánu byla zachycena kosatka, která se nechce smířit se smrtí svého mláděte. Pluje s ním už několik stovek kilometrů).

Témata: kosatka, velryba, útok, vědec
Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu