Obří a agresivní druh sršně se šíří po světě. Může představovat nebezpečí nejen pro včely, ale i pro člověka

Věda a technika 25. září 2020 | 14:25 — Lukáš Bauer
Tým washingtonských biologů přišel s varováním před možným šířením asijského druhu sršně nejen do Spojených států, ale také do některých částí Evropy. Tento mnohem agresivnější druh sršně může představovat nebezpečí pro člověka, ale především pro evropská včelstva, která dokáže zlikvidovat během velice krátké chvíle.
Další 1 fotografie v galerii
Sršeň mandarínská představuje problém pro včelstva / Wikimedia Commons / Fufill

Ekologové z Washingtonské státní univerzity popsali místa na Zemi, kam se může šířit nebezpečná sršeň mandarínská. Tento druh asijské sršně je nejen mnohem větší než například sršně žijicí v Evropě, ale je také mnohem agresivnější. Nový výzkum ukázal, že jim vyhovuje široké spektrum prostředí a mohou se tedy šířit do některých částí Evropy a USA.

Ze studie také vyplývá, že pokud se tomuto velice adaptivnímu druhu hmyzu podaří expandovat do určité oblasti, velice rychle se dokáže rozšířit na obrovském území. Tento problém pocítil v uplynulých měsících například americký stát Washington. Vědci proto předpokládají, že se sršen mandarínská může velice rychle rozšířit po celém západním pobřeží Spojených států.

Výzkumy rovněž naznačují, že tento odolný a agresivní hmyz se může šířit téměř na všech kontinentech včetně některých částí Afriky, Jižní Ameriky i Austrálie. Jejich původní přirozené prostředí se přitom nachází tisíce kilometrů daleko v Japonsku, Jižní Koreji a na Tchajwanu.

Invazivní druh z Asie

Původně pochází sršeň mandarínská z lesnatých částí Asie. Dělnice hmyzu mohou dosahovat délky až okolo 4 centimetrů a královny až 6 centimetrů. Některé exempláře mohou mít rozpětí křídel téměř osm centimetrů. Sršeň tedy není o mnoho větší než evropské druhy, ale vyznačuje se mnohem větší agresivitou.

Včelstva se proti nim neumějí bránit. Stává se to zejména na konci léta a na podzim, kdy kolonie těchto sršní ničí celá včelstva. Získají tak dost zdrojů, aby jejich roj mohl stvořit nové královny. Tvorům se nejvíce daří v místech s teplými léty a méně chladnými zimami. Podle výsledků studie dokáží prosperovat v místech, kde maximální teploty dosahují 39 stupňů Celsia.

Dokáží se šířit velice rychle

Podle vědců je rychlost šíření tohoto hmyzu obrovská, protože bylo dokázáno, že za rok může urazit až sto kilometrů vzdálenosti. Vědci však podotýkají, že se jedná o teoretické výpočty, přičemž v reálném prostředí může sršňům příroda klást, co se rychlosti šíření týče, nejrůznější překážky. Dále čtěte: (Vosy už začínají hnízdit. Zbavte se jich dřív, než se u vás zabydlí).

Témata: hmyz, sršeň, včela, člověk,
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu