Dnes již téměř vyhubená nemoc se vrací. Naznačují to ohniska v Británii

Věda a technika 08. října 2020 | 10:11 — Lukáš Bauer
Dnes již téměř vyhubená nemoc, takzvaná spála, se podle rozšiřujících se ohnisek objevuje v Británii a v severovýchodní Asii. Podle expertů za to může bakteriální mutace, kterou vědci objevili v genomu jednoho z kmenů bakterií. Tato choroba bývala přitom hlavní příčinou úmrtí dětí a dodnes je považována za velmi nebezpečnou.
Další 1 fotografie v galerii
Bakterie způsobující spálu se vyskytují stále častěji / Pixabay

Podle vědců hrozí návrat historické závažné epidemie spály, nemoc doslova vstává z mrtvých díky bakteriálnímu klonu. Tato zákeřná choroba byla dříve nejčastější příčinou dětských úmrtí. Během 20. století byla nemoc téměř vyhubena díky novým farmaceutickým výrobkům, ale poslední záznamy naznačují, že nemoc může být hrozbou i dnes.

To, jak k oživení smrtícího patogenu došlo, je pro vědce dlouhou dobu záhadou. Nyní přicházejí vědci s novou studií, která naznačuje, že stopy vedou ke genomu jednoho z kmenů bakterií, který onemocnění způsobuje.

Zdrojem této nákazy jsou bakterie zvané Streptococcus pyogenes, které mají kulovitý tvar. Tyto bakterie dokáží vypouštět toxické sloučeniny zvané superantigeny, které uvnitř lidského těla dokáží způsobit velké potíže, které mohou vést až k selhání orgánů.

Nemoc ustoupila s vývojem antibiotik

S příchodem moderních antibiotik byla nemoc ve 40. letech dvacátého století na ústupu a postupně byla téměř vyhubena. V roce 2011 se však objevily informace o nových ohniscích ve Velké Británii a nedávno bylo jedno ohnisko zaznamenáno dokonce i v Austrálii. Podle expertů tato druhá vlna výskytu způsobila nárůst výskytu tohoto onemocnění s celkovým číslem až 600 tisíc nakažených po celém světě.

Modernizované bakterie

Vědci během výzkumu genomu identifikovali řadu superantigenů produkovaných jedním konkrétním kmenem ze severovýchodní Asie. Jedním z nich byl také speciální superantigen, který umožní bakterii komfortní přístup do buněk hostitele. Vědci také zjistili, že tato nová ohniska nepocházejí z původních kmenů bakterie, ale jakýchsi klonů s lepšími schopnostmi kolonizovat svého hostitele. Dále čtěte: (Koronavirus dokáže zničit lék na vši. Vědci mají dobré laboratorní výsledky).

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendární zpěvačka a herečka Barbra Streisandová vydala po letech nový singl

5 chyb při výběru AKU nářadí, kterým se musíte vyhnout

Jak vytvořit dokonalou zahradní oázu: Tipy a triky

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Zavřít reklamu