Vědci zkoumali množící se útoky kosatek na lodě. Zjistili, že se jedná o pomstu za bolestivá zranění

Věda a technika 12. října 2020 | 11:20 — Lukáš Bauer
V poslední době se stále více začaly v určitých oblastech objevovat náhlé a velice intenzivní útoky kosatek na různě velká plavidla. Vědci se proto rozhodli toto dosud nevídané chování mořských savců prozkoumat a zjistili něco velmi zajímavého. Útoky má na svědomí skupina mladých jedinců, kteří mají těla zjizvená od lodních šroubů.
Další 2 fotografie v galerii
Kosatky jsou velice inteligentní tvorové / Pixabay

Příčina velice podivného chování kosatek u španělského pobřeží, kdy skupina zvířat opakovaně napadá nejrůznější plavidla, byla pro vědce záhadou. O to více pak proto, že úmyslné útoky kosatek na lodě nebyly dosud nikdy registrovány. Vědci se proto rozhodli skupinu blíže prozkoumat a zjistit příčinu jejich agresivity vůči lodím.

Skupina kosatek má na svědomí již tolik nebezpečných útoků, že Španělsko vydalo zákaz vplouvání plavidel menších než 15 metrů do oblasti, ve které se kosatky vyskytovaly. Během uplynulých měsíců bylo totiž evidováno hned několik případů velice agresivního chování kosatek vůči proplouvajícím lodím, do kterých opakovaně narážely.

V několika případech byly útoky kosatek natolik agresivní, že došlo k nouzovému volání posádky o pomoc. V jednom z případů došlo k poškození plavidla, přičemž samotný náraz byl tak silný, že se jeden z členů posádky zranil a musel být ošetřen v nemocnici.

První případy v historii

Nad příčinami tohoto dosud neznámého chování kosatek si vědci marně lámali hlavu. Do současnosti totiž nebyl znám žádný případ cíleného útoku těchto inteligentních mořských savců na plavidla. Vydali se proto na výzkum a podařilo se jim vysledovat jedince, kteří mají útoky na svědomí.

Kosatky jsou velmi zvědavé

Výzkum ukázal, že se ve většině případů jednalo o jednu skupinu kosatek, kterou tvořili převážně mladí jedinci. Vědci si však všimli, že tyto kosatky mají na tělech viditelná zranění, která s velkou pravděpodobností pocházejí od lodních šroubů. Mladé kosatky jsou často velice zvědavé a rády se k lodím přibližují. Kvůli způsobeným zraněním tak nyní kosatky mohou lodě považovat za nepřátelské a snaží se na ně útočit ať už ze msty, nebo s cílem je zahnat. Dále čtěte: (V Tichém oceánu byla zachycena kosatka, která se nechce smířit se smrtí svého mláděte. Pluje s ním už několik stovek kilometrů).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu