Hrozivá věž lebek Aztéků ukrývala mnoho obětí rituálů. Vědci jich objevili stovky

Věda a technika 17. prosince 2020 | 10:27 — Lukáš Bauer
Vědci ve věži lebek (Ćele kula) v Mexiku objevili děsivý nález více než stovky obětí aztéckých rituálů. Archeologům se tak naskytl zcela ojedinělý pohled na pozůstatky dalších 119 lidí včetně žen a několika dětí v různém věku. Staly se pravděpodobně obětí dávných rituálů. Stěna z lebek měla odrazovat případné dobyvatele.
Další 2 fotografie v galerii
Dávní Aztékové pohřbívali ve věži oběti svých rituálů / @INAHmc/Twitter

Archeologové v mexické věži lebek (Ćele kula), kterou postavili z lidských lebek dávní Aztékové, objevili ostatky dalších nejméně 119 lidí včetně žen a dětí. Tito pradávní lidé byli pravděpodobně oběťmi posvátných rituálů aztéckých indiánů a jejich hlavy byly použity jako stavební materiál stěny, jejíž přesný účel je pro vědce záhadou, mohla však odrazovat případné dobyvatele.

V roce 2017 byla pod ulicemi mexické metropole nalezena sbírka 650 lidských hlav a nyní vědci v Huei Tzompantli objevili dalších 119. Archeologové se domnívají, že mnoho z lebek mohlo patřit zajatým nepřátelským válečníkům a že stěna sloužila jako varování všem, kteří se rozhodli zavítat do Aztécké říše. Aztéckou říši však přesto v roce 1521 svrhli španělští dobyvatelé.

Oběti rituálu

Podle vědců mohou stejně tak některé pozůstatky patřit rituálním obětem. Aztékové totiž běžně během rituálů obětovali lidi a předhodili je bohům. „I když nemůžeme určit, kolik z těchto jedinců byli váleční zajatci, někteří z nich byli s jistotou vyčlenění pro rituální obětní obřady,“ uvedla archeoložka Barrera Rodriguezová, která se na objevu podílela.

Největší objev posledních let

Celkově bylo na místě nyní nalezeno více než 600 lebek, které mexické úřady označily za jeden z nejdůležitějších archeologických objevů v zemi za poslední roky.V prohlášení bylo uvedeno, že ve Střední Americe byla lidská oběť považována za způsob, jak zajistit další existenci vesmíru. Dále čtěte: (Záhadné lebky objevené v mexické jeskyni jsou staré tisíce let. Vědci je podrobí pečlivému výzkumu).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu