Archeologové objevili uvnitř indonéské jeskyně unikátní dílo. Je staré desítky tisíc let

Věda a technika 16. ledna 2021 | 09:43 — Lukáš Bauer
V jedné z mnoha indonéských jeskyní byla objevena pravěká malba, jejíž stáří archeologové odhadují nejméně na 45 tisíc let. Unikátní malba prasete v životní velikosti je navíc součástí širší scény, která se dochovala však jen částečně. Podle expertů má malba zobrazovat pravděpodobně stádo celebských prasat.
Další 1 fotografie v galerii
Jeskynní malba z Indonésie / Griffith University

Tým archeologů objevil v jeskyni v Indonésii malbu divokých místních prasat. Vcelku se sice dochovalo jen jedno z nich, přesto se jedná o jeden z nejstarších a nejcennějších uměleckých objevů v této oblasti za poslední roky. Archeologové odhadují stáří malby nejméně na 45 tisíc let.

Namalované prase v životní velikosti měří 154 centimetrů a nad ním jsou dva obrysy lidských rukou. Podle vědců jsou na stejné stěně dvě další prasata, ta se však zachovala pouze částečně. Toto pravěké umělecké dílo vědci objevili v jeskyni Leang Tedongnge v odlehlém údolí jihozápadního Sulawesi.

Lidské osídlení Indonésie

Jde zároveň o nejstarší důkaz, že oblast již od pradávna obývali lidé. Podle expertů se jednalo o moderního člověka, který disponoval intelektuální kapacitou a nástroji na to, aby dokázal namalovat jakoukoliv malbu. 

Vědci dokázali stáří této malby datovat díky usazenému kalcitu, který byl na malbě objeven. Jeho stáří je nejméně 45 tisíc let a není pochyb o tom, že dílo pod ním je nejméně stejně tak staré. Aby pravěcí umělci vytvořili obrysy dlaněmi, museli je přiložit na stěnu jeskyně. Výzkumníci proto doufají, že se jim ze stěny podaří odebrat vzorky slin a z nich zjistit DNA. 

Nejstarší malby

Přestože je prase ze Sulawesi dosud nejstarším nalezeným figurálním uměním, nejedná se o nejstarší lidmi vytvořené výtvarné dílo. Za dosud nejstarší umění je považována malba, kterou našli na malém úlomku kamene v Jihoafrické republice. Věk malby odhadují na zhruba 73 000 let. Dále čtěte: (Potápěči objevili v zatopené jeskyni pravěký důl. Lidé používali zvláštní způsob těžby).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu