Vzácný portrét muže se vydražil za neuvěřitelnou cenu. Kupec zaplatil více než devadesát milionů dolarů

Věda a technika 29. ledna 2021 | 09:17 — Lukáš Bauer
Portrét muže od slavného italského malíře Sandra Botticeliho se vydražil ze neuvěřitelnou částku 92,2 milionu dolarů a jedná se tak o nejdražší dílo tohoto renesančního umělce. Tento unikátní a velice vzácný obraz muže s medailonkem pochází z osmdesátých let 15. století.
Další 1 fotografie v galerii
Tento jedinečný obraz se vydražil za neuvěřitelnou čásku / Cindy Ord

Jedinečné dílo, které namaloval slavný italský umělec ke konci 15. století, se během čtvrteční aukce vydražilo za rekordní sumu, již někdo zaplatil za obraz Sandra Botticelliho. Aukční síň Sotheby’s v New Yorku tak vzácné dílo vydražila za neuvěřitelných 92,2 milionu dolarů (v přepočtu téměř 2 miliardy Korun).

Dílo, na kterém je vyobrazen muž se zdobeným medailonkem, patří k několika málo obrazům, jež byly zachovány z Botticeliho tvorby. Tento obraz má navíc jednu zvláštnost, kterou je právě zmíněný medailonek, který maloval jiný malíř než Botticeli. Co toto vyobrazení znamená ani kdo je muž držící medilon, není historikům známo. Existuí ale některé domněnky, které hovoří o spojení medailonu s vlivným rodem Meicejů. 

Obraz oblétl svět

Tento obraz byl v posledních desetiletích k vidění na známých výstavách po celém světě. Byl vystaven například v londýnské Národní galerii či v Metropolitním muzeu v New Yorku. Nyní obraz našel nového soukromého majitele, zda ho však nechá vystavit, není zatím jisté.

Aukční síň se k dražbě vyjádřila a uvedla, že se jednalo o jeden z nejdražších obrazů, které se kdy v aukci objevily. Znalecké odhady díla přitom uváděly cenu okolo 80 milionů dolarů, ta se však nakonec vyšplhala o více než deset milionů výše. Samotná aukce proběhla telefonicky a také online.

Obrovský výdělek

Kdo se sal novým majitelem unikátního portrétu, zatím není známo, stejně jako to, jaké s ním má další úmysly. Poslední majitel obraz koupil v roce 1982 za cenu 1,3 milionu dolarů v aukční síni ve Velké Británii. Tímto obchodem na něm tedy vydělal obrovskou sumu peněz. Dále čtěte: (Vědci přišli na způsob, jak naprosto bezpečně odhalit lháře).

Témata: obraz, dražba, dolar, milion
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Majitele kryptoměn v Česku tvoří ze dvou třetin mileniálové a generace Z

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu