Objev starověké mumie přivedl archeology k úžasu. Podobnou ještě nikdy neviděli

Věda a technika 12. února 2021 | 14:01 — Lukáš Bauer
Vědci objevili starověkou mumii, která byla pohřbena velice zvláštním způsobem. Tato mumie byla totiž obalena zvláštní tkaninou a bahnem, které sloužilo jako konzervant. V egyptské archeologii zatím neexistuje zmínka o podobném způsobu pohřbívání mrtvých. Proč byl jedinec konzervován bahnem namísto tradiční pryskyřicí, není zatím jasné.
Další 1 fotografie v galerii
Podobnou mumii ještě nikdo z vědců neviděl / Sowada et al

Egyptští archeologové oznámili objev další z řady mumií ze starověké egyptské říše. Tato se však od těch osatních zásadně liší v tom, jakým způsobem byla zhotovena. Zemřelý byl totiž zakonzervován nikoliv pomocí speciální pryskyřice jako ostatní mumie, ale bahnem s tkaninou.

Bahenní mumie je bezkonkurenčním nálezem, protože egyptská archeologie dosud nemá zmínku o tomto typu pohřbívání mrtvých. Vědci o svém objevu informovali prostřednictvím studie, která byla zveřejněna v odborném časopise PLOS One.

Zahádná mumie

Vědci se domnívají, že speciální bahenní zábal byl použit ke stabilizaci mumie poté, co byla poškozena, bahno však mohlo být stejně tak použito k napodobení praktik pohřbívání elity. Tyto mumie však byly balzámovány speciální drahou pryskyřicí. Vědci se také domnívali, že takto mohl být pohřben někdo významný z nižších společenských kruhů. Nakonec však zjistili něco jiného.

Bahenní pouzdro není jedinou zvláštností mumie. Vědci totiž zjistili, že mumie, která pochází z doby kolem roku 1207 před naším letopočtem, byla v průběhu její existence poškozena a také se nacházela ve špatném sarkofágu, který měl patřit jiné mumii.

Opravené poškození

Když vědci tento unikátní objev podrobili detailnímu výzkumu, tak zjistili, že se někdo snažil poškození mumifikovaného těla opravit a je možné, že bahno mohl využít jako konzervant, čímž zabránil znehodnocení těla. Mumie ženského těla byla původně zabalena do textilie, nabalzamována a uložena do sarkofágu. Vědci tak došli k závěru, že hroby mohly být vykradeny a mohlo tak dojít i ke zmíněnému poškození mumie, kterou někdo v průběhu času znovu opravil. Dále čtěte: (Nejstaršími umělci na planetě byli neandrtálci. Vědci našli jeskynní kresby staré 64 tisíc let).

Témata: mumie, Egypt, starověk, bahno
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu