V Polsku bylo za pomocí satelitních snímků objeveno prastaré obří pohřebiště

Věda a technika 04. dubna 2021 | 09:12 — Lukáš Bauer
V Polsku se archeologům podařil zcela ojedinělý kousek, když objevili rozsáhlé pravěké pohřebiště, díky snímkům ze satelitu. Rozsáhlé pohřebiště ukrývá velké množství dlouhých mohyl a hrobů. Původně si všimli jen zvláštní linie na poli s obilím, kterou se rozhodli prověřit zblízka.
Další 1 fotografie v galerii
Hroby z období neolitu byly objeveny v Polsku / Pixabay

Archeologické práce na obřím pravěkém nalezišti byly zahájeny před více než dvěma lety, kdy se díky zvláštním obrazcům v obilí spatřeným z družice podařilo vědcům objevit první části rozsáhlého komplexu. Pravěké pohřebiště bylo objeveno poblíž města Denbiany, které se nachází severovýchodně od Krakova. Stáří unikátního nálezu obrovského rozsahu vědci odhadují na pět tisíc let.

Dosud se archeologům podařilo odkrýt sedm vzácných hrobů z období neolitu a také pozůstatky pevnosti z období raného středověku. V oblasti byli dále nalezeni pohřební koně z doby bronzové. V oblasti se podle vědců nacházejí přinejmenším desítky mohyl a hrobů, které mají dohromady téměř půl kilometru.

Pradávná osada

Z toho, co už vědci o nálezu vědí, se domnívají, že se může jednat o zbytky pradávné osady, která mohla být domovem takzvané kultury nálevkovitých pohárů. Toto pojmenování se využívá pro dávnou kulturu lidí z období staršího neolitu, mohlo jít o vůbec první zemědělce na evropském kontinentu. Právě nádoby s nálevkovitým hrdlem, které se začaly objevovat asi čtyři tisíce let před naším letopočtem, jsou pro tuto civilizaci příznačné.

„Megalitické pohřebiště v Denbianech je jedním z nevětších a nejzajímavějších nalezišť tohoto typu ve střední Evropě. Poskytuje nám mimořádné údaje o pohřebních zvycích kultury nálevkovitých pohárů,“ uvedli archeologové pro server Live Science.

Pevnost z devátého století

Objev začal tím, že si archeologové všimli zvláštní čtyřstěnné struktury, která se najednou objevila na jednom z mnoha snímků vesmírného satelitu. Po bližším průzkumu bylo zjštěno, že se jedná o starověkou pevnost s vodním příkopem, která může pocházet přibližně z devátého století.

Během výkopových prací se však začaly ukazovat další objekty v podobě hrobů neolotického pohřebiště. Podle vědců byly mohyly dříve mnohem vyšší, mezitím však výrazně erodovaly. Vědci zatím v hlavních hrobech nenašli žádné kosterní pozůstatky, ale v hliněných stěnách kolem nich objevili stopy neolitických hrobů. Dále čtěte: (Na českém území byl objeven unikát. Dělníci odkryli dva tisíce let starý hrob bohatého muže).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu