Nevšední odkaz narkobarona Pabla Eskobara trápí biology v Kolumbii

Věda a technika 06. června 2021 | 15:20 — Lukáš Bauer
Narcobaron Pablo Eskobar je známý po celém světě jakožto vůdce kokainového impéria v Kolumbii. Escobar si mohl díky své moci a obrovskému množství peněz dovolit takřka cokoliv, a proto neváhal a nechal si ze Spojených států propašovat hrochy, které pak choval ve svém luxusním sídle Hacienda Napoles. A právě zde začal problém, který dodnes biologové řeší.
Další 2 fotografie v galerii
Největší narkobaron všech dob Pablo Escobar / Wikimedia Commons / Spirit

Pablo Escobar byl asi nejznámější postavou drogového podsvětí a ve své době úhlavním nepřítelem Spojených států, do kterých vyvážel obrovské množství kokainu. Na vrcholu své slávy takzvaný Medelínský kartel kontroloval až 80 % celosvětového obchodu s kokainem a ročně vydělával více než 20 miliard dolarů. Díky prakticky neomezenému toku peněz si tak mohl dovolit lecos a zanechal po sobě v Kolumbii mnoho odkazů.

Jedním z nich je například problém s přemnoženými hrochy, které si Escobar nechal ilegálně přivézt ze Spojených států do svého luxusního sídla Hacienda Napoles, kde je choval. Po Escobarově smrti se však tito hrochové dostali do volné přírody, kde se od roku 1993 nekontrolovatelně množili a dnes představují jakožto nepůvodní druh problém pro tamní ekosystém.

Soukromá zoologická zahrada

Narkobaron Escobar nebyl rozhodně žádný troškař, a jeho soukromou zoologickou zahradu tak v té době tvořilo až 200 zvířat od slonů nebo pštrosů až po žirafy. Od roku 1993, kdy byl Escobar zabit, se těmto tvorům ve volné kolumbijské přírodě velice zalíbilo a v okolí opuštěných vodních ploch se začali rozmnožovat.

Na počátku přitom Escobar vlastnil pouhé čtyři hrochy, ze kterých se dnes stalo více než osmdesátičlenné stádo. Pokud jejich populace bude narůstat stejně jako za uplynulých osmadvacet let, v roce 2040 bude Kolumbie domovem přibližně 1400 hrochů, což se příliš nelíbí tamním ochráncům přírody.

Hroši jsou mezi lidmi oblíbení

Podle vědců totiž  zvířata výrazně narušují tamní ekosystém. Vědci se proto snaží najít možnosti, jak množení hrochů v Kolumbii zastavit. Jedním ze scénářů může být například jejich sterilizace nebo odstřelení dalších nových přírůstků. Místní obyvatelé však hrochy mají rádi, a proto je velice nepravděpodobné, že k takovému kroku vláda přistoupí. Dále čtěte: (Smutný příběh některých tvorů. Vymřou dříve, než budou vůbec objeveni).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu