WHO varuje před strašnou nákazou v Africe. Virus se za záhadných okolností poprvé objevil v Německu a Srbsku

Věda a technika 11. srpna 2021 | 10:08 — Lukáš Bauer
Na západě afrického kontinentu se vůbec poprvé objevila zákeřná krvácivá horečka, kterou způsobuje virus marburg. Několik případů nákazy tímto virem již světové zdravotnické organizaci (WHO) potvrdily zdravotnické úřady Nové Guineji. Průběh této nemoci je podobný ebole, má však mnohem větší smrtnost.
Další 2 fotografie v galerii
Virus marburg byl nejspíše do Evropy zavlečen z Afriky / Depositphotos

V západoafrické Guinei se objevil virus marburg, který je zodpovědný za krvácivou horečku podobnou ebole, její smrtnost je však vyšší. Světová zdravotnická organizace (WHO) již vydala prohlášení, ve kterém potvrdila výskyt nákazy na základě informací od tamních zdravotnických úřadů. 

Virus Marburg se tak poprvé objevil v západní části Afriky, ale jeho výskyt na kontinentu, už byl zaznamenán v minulosti několikrát. Nákaza propukla podle dat od roku 1968 nejméně ve dvanácti případech, vždy se ji ale podařilo včas zkrotit. Přesto se ale infekce v několika případech propuknutí nekontrolovatelně šířila na jihu a východě kontinentu.

Krátce po skončení eboly

Nový případ, který byl zaznamenán v Guinei, se objevil krátce poté, co WHO informovala o konci epidemie eboly v této západoafrické zemi. Během krátkého šíření nemoci zemřelo podle guinejských úřadů nejméně 12 lidí. Případy viru marburg i letošní případy eboly v Guineji byly zaznamenány v oblasti města Guéckédou, nedaleko hranic s Libérií a Pobřežím slonoviny.

„Možnost, že se virus marburg rychle a daleko rozšíří, znamená, že ho potřebujeme okamžitě zastavit. Se zdravotnickými úřady pracujeme na zavedení rychlé reakce, jež staví na předchozích zkušenostech Guineje se zvládáním eboly, která se přenáší podobným způsobem,“ uvedla regionální ředitelka WHO pro Afriku Matshidiso Moetiová.

Zemře téměř devět z deseti

Nemoc způsobená virem marburg má smrtnost až 88 procent, a patří tak nejsmrtelnějším nemocem světa. Zatím největší evidovaná epidemie se objevila v roce 2005 v Angole, kde se virem nakazilo 374 lidí a z toho jich 329 zemřelo. Tento virus není příliš známý, ale vědci díky jeho výzkumu zjistili, že smrtnost se výrazně liší v závislosti na jednotlivých kmenech tohoto viru. Mezi hlavní příznaky onemocnění patří silné bolesti hlavy a svalů spolu s masivním krvácením z nejrůznějších tělesných otvorů.

Záhadé okolnosti

Poprvé byl výskyt tohoto viru zaznamenán v roce 1967, kdy propukly hned dvě epidemie. První z nich byla v Marburgu a Frankfurtu v Německu a další v srbském Bělehradě. Dodnes je původ tohoto viru nejasný, ale je úzce spojován s laboratorními pokusy, které byly prováděny na opicích dovezených z africké Ugandy. Dále čtěte: (Vědci konečně zjistili, proč na koronavirus nepomáhají léky. Může za to velice vzácný enzym).

Zdroj: WHO.

Témata: virus, WHO, pandemie, Afrika
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu