Archeologové v Řecku se domnívají, že objevili dávno ztracné město, o kterém psal Homér ve svém eposu

Věda a technika 01. prosince 2021 | 20:12 — Lukáš Bauer
Skupina řeckých archeologů se domnívá, že objevila pradávné město Melibolia, o kterém psal ve svému eposu slavný Homér. Vědci se tak domnívají na základě nápisů, které byly na vykopávkách objeveny. Vědci nyní na místě provádějí podrobný archeologický průzkum, který by měl ukázat, zda se jejich domněnka potvrdí.
Další 2 fotografie v galerii
Archeologové možná objevili další město z Homérova eposu / Pixabay

Řečtí archeologové možná objevili dávno ztracené město Meliboia, které figurovalo v eposu Ilias známého řeckého básníka Homéra. K hypotéze, že by se skutečně mohlo jednat o město Meliboia, archelogy přivedly nápisy, které byly na vykopávkách objeveny.

Město Meliboia uvádí Homér ve druhém zpěvu Iliady, který se nazývá katalogem lodí. Tato pasáž zmiňuje téměř všechna významná starořecká města, jejichž vojska se zúčastnila známého tažení proti Tróji. Toto tažení se odehrálo během vlády krále Agamemnóna. Informace o poloze zaniklého města Meliboia se však v průběhu staletí zcela vytratily.

Rozsáhlá oblast

Starověkou akropoli archeologové objevili na kopci v blízkosti přístavu Agiokampos v provincii Larisa. Celé naleziště, které ukrývá velké množství cenných artefaktů, má rozlohu asi 55 tisíc metrů čtverečních. Vědci už na místě objevili řadu předmětů, a to včetně keramiky, jejíž zdobení odkazuje právě na dávno ztracené město.

Vědci však konstatovali, že datování jednotlivých artefaktů naznačuje, že jsou podstatně mladší než epos Ilias. Podle expertů pocházejí z helénského období, tedy z doby třetího až prvního století před naším letopočtem. Archeologové však zatím prozkoumali jen velice malou část rozlehlého naleziště a je tedy možné, že na místě budou objeveny i starší předměty.

Existence měst z Iliady

Vleklé spory se mezi archeology a historiky vedly i o existenci a hlavně poloze samotného města Trója, které bylo cílem masivních tažení. Na své objevení čekalo až do druhé poloviny 19. století, objevil ho německý archeolog Heinrich Schliemann na kopci Hisarlik v Turecku. Dále čtěte: (Vraky plavidel z druhé světové války stále častěji mizí beze stopy. Experti se domnívají, že vědí, co za tím stojí).

Zdroj: Newfounded.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu