Studie potvrzují, co vědci o omikronu předpokládali. Několik nezávislých výzkumů naznačuje stejný scénář

Věda a technika 04. ledna 2022 | 09:05 — Lukáš Bauer
Hned několik různých studií potvrzuje, že varianta koronaviru omikron mnohem méně zasahuje plíce, zato však napadá více horní cesty dýchací. Výsledky celkem šesti nedávno zveřejněných studií tak vysvětlují, proč má tento typ koronaviru mírnější průběh než ostatní.
Další 1 fotografie v galerii
Omikron napadá více oblast horních dýchacích cest, ale méně plíce / Pixabay

Od samého počátku výskytu nové varianty koronaviru omikron bylo zřejmé, že tato nová varianta zdaleka nepostihuje pacienty těžkým průběhem tolik jako například delta. Již šestá publikovaná studie naznačuje, proč tomu tak je a co stojí za mírnějším průběhem při infekci omikronem.

Podle nedávných výzkumů totiž omikron proniká v mnohem menší míře do plic a naopak více postihuje horní cesty dýchací. Právě tato skutečnost je příčinou toho, že se varianta omikron rychleji šíří, ale způsobuje mnohem mírnější průběh nemoci.

Pozitivní zjištění

„Výsledkem všech mutací, které omikron odlišují od předchozích variant, je, že se možná změnila jeho schopnost infikovat různé druhy buněk. V podstatě se zdá, že má větší schopnost infikovat horní cesty dýchací – buňky v krku. Tam by se tedy množil snadněji než v buňkách hluboko v plicích. Je to opravdu předběžné, ale studie ukazují stejným směrem,“ uvedl virolog Deenan Pillay z londýnské University College.

V rámci jednoho z výzkumů virologové srovnávali průběhy nákazy omikronem u myší. U zvířat nakažených omikronem byla zjištěna ve srovnání s ostatními variantami nižší ztráta tělesné hmotnosti, menší množství virových částic a méně závažný zápal plic.

Několik nezávislých výzkumů

Že je riziko hospitalizace a tedy i těžkého průběhu nemoci u varianty omikron výrazně nižší než u delty, nezávisle potvrdilo hned několik výzkumů Neytsovy laboratoře na Katolické univerzitě v Lovani a virologického centra na Glasgowské univerzitě. Stejné výsledky měl i výzkum expertů z oboru virologie Hongkongské univerzity v prosinci. Dále čtěte: (Běžně používaná potravinová přísada může být hnacím motorem nárůstu nebezpečných superbakterií).

Zdroj: The Guardian, Republicworld.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu