Smrtící jezero na hranicích Rwandy zabilo stovky lidí. Lidé ho využili jako zdroj energie

Věda a technika 18. ledna 2022 | 15:11 — Lukáš Bauer
Jezero na hranicích Rwandy a Konga je přezdívané jezero smrti kvůli obrovskému obsahu metanu, který se v pravidelných intervalech uvolňuje a na břehu zabije vše živé. Díky průkopnickým technologiím se podařilo tuto smrtící oblast přeměnit na spolehlivý a zcela obnovitelný zdroj elektřiny pro chudou africkou zemi.
Další 1 fotografie v galerii
Jezero Kiwu je plné explozivního metanu / Contour Global (volný zdroj foto)

Unikátní projekt obnovitelného zdroje elektrické energie vznikl na jezeře Kivu v roce 2016, kdy zařízení s odvozeným názvem KivuWatt zahájilo svůj provoz. Nyní po téměř třech letech ho rwandská vláda hodnotí jako velice úspěšný, dřívější hrozba se totiž stala spolehlivým zdrojem elektrické energie pro tisíce rodin.

Jezero Kivu, které je známé tím, že je doslova natlakováno plynem, leží na hranici Rwandy a Konga. Je často přezdíváno jezerem smrti, protože zde v minulosti došlo již několikrát k hromadným úmrtím lidí i zvířat. Nahromaděný metan, který vzniká z oxidu uhličitého za pomoci mikroorganismů, se totiž v pravidelných intervalech uvolňuje a zahubí na břehu vše živé.

Plyny z blízké sopky 

Značné množství oxidu uhličitého se do jezera dostává z nedaleké sopky, ten pak konzumují vodní mikroorganismy, které ho přemění na metan. Vědci odhadují, že je ve vodě rozpuštěno více než 60 mld. m³ metanu a 300 mld. m³ oxidu uhličitého.

Projekt metanem poháněné elektrárny KivuWatt z počátku nebudil příliš důvěru, ale nakonec získal podporu amerického investora společnosti ContourGlobal. Bylo potřeba překonat řadu technických překážek, ale projekt se ukázal jako velmi zdařilý. Důkazem toho je také fakt, že na Kivu by měla vzniknout brzy konkurence. Těžaři dnes z vody dokáží získat až 82 % metanu a celý systém je navržen tak, aby minimálně zasahoval do ekosystému jezera.

Přírodní energie

Elektrárna má prozatím instalovaný výkon 26 MW a podle rwandských úřadů pracuje s uspokojivou spolehlivostí. Společnost ContourGlobal má v plánu výkon postupně navyšovat až na 100 MW. V energetické oblasti dochází v posledních letech k velkým inovacím směrem k zelené energii a tento projekt jde s touto snahou ruku v ruce. Dále čtěe: (V tomto století se klima výrazně změní. Hurikány budou v oblastech, kde se neobjevily miliony let).

Zdroj: Nature, ContourGlobal.

Témata: energie, jezero, Rwanda, smrt
Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu