Vědci našli největší kráter na Zemi, kterému není ani 100 000 let

Věda a technika 06. března 2022 | 08:57 — Mirka Malá
Nalezený kráter ve tvaru půlměsíce v severovýchodní Číně je největším impaktním kráterem na Zemi. Co je ale důležitější, je fakt, že vznikl před méně než 100 000 lety.
Další 1 fotografie v galerii
Kráter je nejen největší, ale také velmi mladý / NASA Earth Observatory (volný zdroj foto)

Kráter Yilan měří v průměru asi 1,85 kilometru a pravděpodobně vznikl asi před 46 000 až 53 000 lety, jak potvrdilo radiokarbonového datování uhlí a organických jezerních sedimentů z místa. Vědci tyto vzorky nabrali v sedimentu extrakcí vrtného jádra ze středu kráteru, jak uvedl Forbes.

Úlomky horniny vykazují známky roztavení

V hloubce větší než 100 metrů ležela nebo leží silná deska brekciované žuly, což je žula složená z mnoha skalních úlomků spojených dohromady. Tato skála nese výmluvné známky toho, že byla zasažena meteoritem.

Například úlomky horniny vykazují známky roztavení a rekrystalizace během nárazu, protože žula se rychle zahřála a poté se zase ochladila. Jiné úlomky horniny tomuto procesu tavení sice unikly, ale místo toho obsahují křemen, který se roztříštil ve zřetelném vzoru, když se na něj zřítil meteorit.

Tým také odkryl úlomky skla ve tvaru slzy a kusy skla s drobnými otvory vytvořenými bublinkami plynu. Oba tyto rysy jsou jen dalším důkazem, že došlo k vysoce intenzivnímu nárazu.

Kráter Yilan je jasně největší

Dosud tento světový rekord držel meteorický kráter v Arizoně. I on spadá do velmi mladé věkové kategorie, protože meteorit ho vytvořil zhruba mezi  49 000 až 50 000 lety. Arizonský kráter má v průměru 1,2 kilometru. Čínský kráter Yilan má průměr 1,85 kilometru. Také čtěte: Konečně je jasno. Obří kameny ve Stonehenge sloužily jako kamenný kalendář.

Zdroj: Live Science, Forbes.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu