Mezinárodní vesmírná stanice v ohrožení není. I americký kosmonaut se má vrátit domů v ruské kosmické lodi

Věda a technika 17. března 2022 | 22:00 — Mirka Malá
Válka na Ukrajině zasáhla i samotný vesmír. Výhrůžkami z ruské strany byla několikrát napadena také samotná mezinárodní vesmírná stanice ISS, kde se navíc momentálně nachází i americký astronaut.
Další 1 fotografie v galerii
Americký astronaut by se měl z ISS vrátit v ruské kosmické lodi / NASA

Nic ale nakonec nebude tak horké, jak to na první pohled vypadalo. NASA oznámila, že její astronaut Mark Vande Hei se bezpečně vrátí z ISS koncem tohoto měsíce na palubě ruské kosmické lodi Sojuz, jak bylo původně plánováno, napsala CNN.

Potřebuje NASA Rusko?

Téměř deset let byly ruské rakety Sojuz jediným prostředkem, jak dostat astronauty na vesmírnou stanici a zpět. Ale to skončilo poté, co SpaceX v roce 2020 uvedla do provozu svoji kapsli Crew Dragon, čímž se Američané stali znovu soběstačnými.

Spojené státy si však již dříve zamluvily místa v ruských raketách pro astronauty NASA a existují předběžné dohody o tom, že ruští astronauti budou zase létat se SpaceX. Otázkou ale je, zda to ještě platí.

Uprostřed ruské invaze na Ukrajinu a následných sankcí ze strany Spojených států a jejich spojenců Rogozin šéf ruského Roscosmosu, mimo jiné nedal zelenou plánovanému letu s britskými telekomunikačními satellity. Také přišel s výhrůžkou, že již nebude prodávat raketové motory ruské výroby americkým společnostem.

Navzdory rostoucímu napětí ale NASA tvrdí, že vesmírná spolupráce pokračuje, minimálně tedy v případě stanice ISS. Dost možná je pro to jeden jediný důvod. ISS je totiž navržena tak, že komponenty jednotlivých zemí jsou na sobě závislé, a stejně tak je propojena spolupráce na jednotlivých projektech. Jako v kočárku. Takto vypadá nový měsíční vesmírný rover pro astronauty.

Zdroj: CNN, Space.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Polovina Čechů má zkušenost s investováním. Za nejbezpečnější investice považují nemovitosti

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu