Nesmrtelné brnění čínských elit. Vzácné nefritové obleky mrtvých se vyráběly i deset let

Věda a technika 30. května 2022 | 17:02 — Lukáš Bauer
Nefritové pohřební obleky byly ručně vyráběné během dynastie Han v Číně. Tento oblek připomínající nefritové brnění, byl používán během pohřbů čínských elit. Dávní číňané dokázali vytvořit tento velice sofistikovaný oblek již v době šest tisíc let před naším letopočtem.
Další 1 fotografie v galerii
Tyto vzácné obleky vyrobené z nefritu byly objeveny v Číně / Wikimedia Commons / Maksim Gulyachik

Nefritové předměty se poprvé v Číně objevily šest tisíc let před naším letopočtem, ale jedno z prvních známých center výroby jadeitu se objevilo v deltě řeky Yangtze v Číně, bylo vytvořeno kulturou Liangzhu mezi roky 3300–2300 př. n. l., kde byl zpracováván nefrit z nalezišť v oblasti Ningshao. Minerál zvaný jade byl také hojně získáván v oblasti provincie Liaoning ve Vnitřním Mongolsku kulturou Hongshan.

Se vznikem dynastie Han (druhá císařská dynastie Číny) v roce 202 př. n. l. byly nefritové předměty stále více zdobeny zvířecími a jinými dekorativními motivy. Díky své tvrdosti, odolnosti a jemným průsvitným barvám byl nefrit často spojován s představami o duši a nesmrtelnosti starých číňanů.

Víra ve schopnosti nefritu

Časem došli raní vládci Hanu k přesvědčení, že nefrit zachová fyzické tělo a duši zemřelého. V mnoha různých pohřebních místech tak bylo archeology objeveno spolu s ostatky množství nejrůznějších nefritových předmětů. Ty dávní číňané umísťovali do hrobu spolu se zemřelým.

Později se tento zvyk vyvinul až do výroby nefritových pohřebních obleků. Díky nim mohl být zemřelý kompletně zapouzdřen do tisíců kusů řezaného a leštěného nefritu sešívaného nití.Odhaduje se, že vyleštění nefritových plátů potřebných pro jeden oblek by stovce řemeslníků trvalo více než 10 let. Tento fakt tak ještě více zdůrazňuje společenskou důležitost pohřbené osoby.

Různé druhy nefritových brnění

Existovaly také různé typy nefritových obleků. Například císařův nefritový oblek byl protkán zlatem, zatímco obleky vysoce postavené šlechty stříbrem. Nižší společenské vrstvy pak měly obleky protkané hedvábím.

Předpokládá se, že tato praxe skončila za vlády prvního císaře státu Wei v období tří království (220-280 n. l.). V té době bylo totiž na vzestupu vykrádání hrobek a tímto krokem chtěl císař zamezit zneuctění pohřebních míst. Dále čtěte: (Vědci objevili v hlubinách oceánu podivný útvar. Tři tisíce metrů pod hladinou oceánu na dně podmořského jezera).

Zdroj: Heritage Daily.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu