Po silné bouři na Havaji zmizela část písčitého ostrova. Vědci varují, že se situace může opakovat

Věda a technika 25. října 2018 | 09:55 — Lukáš Bauer
Vědci ze satelitních snímků zjistili, že na Havajských ostrovech zmizel jeden z ostrovů z povrchu Země. Východní ostrov zmizel pravděpodobně po silných bouřích, které v oblasti provázely hurikán Walaka, jeden z nejintenzivnějších hurikánů za poslední dobu. Vědci navíc upozorňují na zvýšený výskyt podobných událostí.
Na Havaji zmizela část ostrova po silné bouři / Internet

Americká vládní agentura Fish and Wildlife Service (WFS) zveřejnila satelitní snímky, na kterých je vidět, jak zmizela většina Východního ostrova na Havaji. Stalo se tak pravděpodobně během silných bouří, které provázely hurikán Walaka, jenž se oblastí nedávno prohnal.

Podle WFS však podobná budoucnost může potkat i další ostrovy na Havaji. Toto souostroví totiž tvoří spousta drobných a nízko položených písčitých ostrůvků, které nemohou dlouhodobě odolávat klimatickým změnám, jejichž součástí je také větší výskyt bouří a hurikánů.

Východní ostrov, jehož velká část zmizela, byl spolu s nedalekým Ternským ostrovem, který byl také hurikánem poškozen, důležitým místem pro místní živočichy. Na těchto dvou ostrovech se například rozmnožovala ohrožená kareta zelená nebo tuleň havajský.

Vědci pozorovali ubývající území kolem Východního ostrova již před deseti lety, a nyní je toto území nenávratně ztraceno pod mořskou hladinou. Východní ostrov byl jen asi 1 kilometr dlouhý a 120 metrů široký, ale je součástí unikátního místního ekosystému v oblasti Papahānaumokuākea, která je od roku 2006 chráněnou krajinnou oblastí.

Experti navíc varují, že stoupající hladina světového oceánu může v budoucnu pohltit také další ostrůvky a způsobit tak nenávratné škody na místním ekosystému. Korálové ostrovy kolem Havaje totiž poskytují domov mnoha druhům mořských ptáků a dalších živočichů. Dále čtěte: (Na dně Černého moře leží nejstarší vrak lodi na planetě. Plavidlo je ve velmi dobrém stavu).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu