Satelity odhalily gigantickou písečnou bouři v Namibii. Provází ji podivuhodný přírodní jev

Věda a technika 26. července 2020 | 07:34 — Lukáš Bauer
Nejnovější satelitní systém USA Geological Survey vybavený výkonným multispektrálním zobrazovačem se širokým dynamickým rozsahem odhalil obří písečnou bouři, která zuří nad africkou Namibií. Bouře unáší obrovské masy písku tisíce kilometrů nad oceánem.
Další 1 fotografie v galerii
Písek ze Sahary je důležitým zdrojem živin pro některé organismy / USGS/Landsat 8/OLI

Vědci odhalili díky satelitu Landsat 8, který je vybavený operačním zobrazovačem Země (OLI), obrovskou písečnou bouři nad Namibií. Tato písečná bouře unáší obrovské masy prachu tisíce kilometrů přes Atlantický oceán.

Africké silné větry zvané Berg během zimy sestupují z horských oblastí a náhorních plošin do vnitrozemí. Výjimečně se však mohou objevit i dříve, podobně jako se tomu stalo nyní. Tyto silné větry mohou díky takzvanému adiabatickému ohřívání zvýšit teplotu o 15 až 20 stupňů Celsia. 

Berg vítr je silný, velmi suchý a dokáže zachytit jemný sediment a přenést ho tisíce kilometů přes oceán. Unikátní fotografie, které satelit pořídil, pocházejí ze dne 17. července 2020.

Zvláštní jev vzniká v horách

Takzvané adiabatické zahřívání je zajímavý a poněkud kontraintuitivní přírodní jev, který se formuje díky výškovým oblastem. Ve vyšších oblastech je vzduch chladnější než v nižších nadmořských výškách. Ale jak vzduch klesá směrem k pobřeží Namibie, je silně stlačován. Díky tlaku pak výrazně narůstá teplota vzduchu, který se šíří z vnitrozemí.

Namibie je suchá země se dvěma trvalými přírodními jezery. V této krajině spadne méně srážek než v jakékoli zemi v subsaharské Africe. Namibie se nachází mezi dvěma pouštěmi Kalahari a Namib.

Prach jako zdroj potravy

Silné větry pak zvedají obrovská mračna písku, který, jak satelity zachytily, je unášen přes Atlantik. Tento písečný prach se pak může stát důležitým zdrojem živin pro některé druhy fytoplanktonu. Jedná se o důležitý koloběh v biosféře, jelikož plankton tvoří základ vodního potravního řetězce. Dále čtěte: (Asteroid z pouště Sahara pamatuje samotný zrod Slunce. Složení kamene je v naší soustavě unikátní).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Majitele kryptoměn v Česku tvoří ze dvou třetin mileniálové a generace Z

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu