Vzácné prvky vznikají hluboko v Zemi. Vědci rozluštili letitou záhadu, jak se dostávají na povrch

Věda a technika 13. října 2020 | 08:59 — Lukáš Bauer
Mezinárodní tým vědců pomohl odhalit dlouholetou otázku ohledně toho, jak se v podzemí tvoří ložiska vzácných prvků. Jedná se především o 17 velice cenných prvků, které se dnes využívají ve velké míře při výrobě elektronických zařízení. Těžba těchto surovin je velice náročná kvůli velkému rozptylu, a vědci se proto snaží lépe porozumět jejich samotnému vzniku a jejich transportu na povrch.
Další 1 fotografie v galerii
Vzácné prvky vznikají hluboko v zemi / Pixabay

Se stále rostoucí poptávkou po vzácných prvcích, které se dnes využívají snad ve všech odvětvích od výroby elektronických zařízení až po lékařské vybavení, je stále těžší najít bohatá ložiska. Těžba těchto nerostů je kvůli velkému rozptylu velice náročná a nákladná. Vědci se proto snaží lépe pochopit proces jejich vzniku a nyní to vypadá, že se jim podařilo zodpovědět některé nevyřešené otázky.

Vědci se zaměřili na skupinu 17 prvků známou jako REE (Rare earth elements), jde o prvky, které se v průmyslu nejvíce využívají. Tyto prvky až zas tak vzácné nejsou a jsou poměrně bohatě obsaženy v zemské kůře. Jejich těžba je však velice náročná, protože se vyskytují ve velmi nekonzistentních ložiscích, a jsou tak rozptýleny v zemské kůře.

V nové studii, kterou vědci zpracovali pod vedením geologa Michaela Anenburga z Australské národní univerzity, se odborníci zaměřili na výzkum chemických mechanismů, kterými se vzácné prvky pod zemským povrchem tvoří. Konkrétně se zaměřili na magmatickou karbonidovou horninu, kolem které bývají často nalezeny.

Vznikají hluboko v Zemi

Dosud totiž neexistuje jednotný model, který by popisoval souvislosti REE ložisek s karbonatity, což silně ztěžuje průzkum potřebný k zajištění budoucích dodávek. Vědci proto simulovali zahřátí karbonatitové horniny pod vysokým tlakem a zkoumali mineralizační procesy a také to, jak se vzácné prvky dostávají na povrch.

Usnadnění budoucí těžby

Výsledky naznačují, že pro transport REE v karbonatitech jsou potřeba ještě alkalické chemikálie. Podle vědců jsou uhličitany obsahující alkalické kovy schopné vytvářet tekutiny bohaté na REE, které mohou migrovat na dlouhé vzdálenosti v podmínkách podobných jako v magmatu. Vědci však uvádějí, že se jednalo o testy v laboratoři a pro potvrzení bude potřeba provést ještě řadu testů, na jejichž konci by mohl být proces využívaný při hledání a těžbě nových ložisek. Dále čtěte: (Vědci přišli na způsob, jak efektivně ze zemské kůry získávat vzácné prvky).

Témata: kov, prvek, ložisko, minerál
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu