Na Sibiři se objevují obří hluboké krátery. Jejich vznik nelze předvídat a mohou představovat vážné nebezpečí

Věda a technika 25. října 2020 | 09:59 — Lukáš Bauer
Když se v roce 2013 na poloostrově Jamal v divoké sibiřské tundře najednou zjevila díra jako do nitra Země, objevila se celá řada spekulací o jejím původu. Samotní vědci vzhledem k množství trosek na místě kráteru, mohli jen těžko uvěřit, že se jedná o přírodní a tedy přirozený proces. Nyní vědci zkoumali další obrovskou díru, kterou objevili v letošním roce.
Další 1 fotografie v galerii
Krátery v sibiřské tajze vznikají po odtání permafrostu / Evgeny Chuvilin

Poprvé byla objevená zlověstná díra v zemi v roce 2013 na poloostrově Jamal uprostřed divoké sibiřské tundry. Její pravidelnost a trosky v okolí kráteru vyvolávaly mezi lidmi nejrůznější konspirace od dopadu meteoritu přes přistání UFO až po tajné armádní činnosti.

Vědci však přišli poměrně brzy s vysvětlením a i když se to zdá neuvěřitelné, krátery vznikají přirozeným přírodním procesem. Díky globálnímu oteplování planety totiž dochází k tání tisíce let starého permafrostu, kde je nahromaděno značné množství metanu, tento plyn pak ze země uniká a nechává po sobě obrovské dutiny v zemském povrchu. Ty se po určité době propadnou a vznikne obrovský hluboký kráter.

Krátery vznikají stále častěji

Vědci těchto kráterů v tundře objevili už nejméně sedmnáct. Nejnovější obří díru našel náhodou letos v létě ruský televizní štáb, když přelétal ve vrtulníku nad tundrou. Tato díra byla nejméně třicet metrů hluboká a široká kolem dvaceti metrů. Vědci odhadují, že těchto kráterů bude v tajze mnohem více, kvůli řídkému osídlení rozlehlého území se ne všechny podaří odhalit.

Vědci k zjišťování počtu děr vznikajících kvůli tání permafrostu využívají také satelitní snímky ve vysokém rozlišení. Tyto díry v zemi se v sibiřské oblasti objevují stále častěji a podle expertů jsou důsledkem globálního oteplování, ke kterému také přispívá lidská činnost na planetě.

Díra může vzniknout kdekoliv

Některé díry vznikají propadem horniny, jiné doslova explodují poté, co vznikne náhodná jiskra například třením horniny. Vědci podnikli také expedice na dno kráterů aby mohli prozkoumat jejich povahu. Vznik kráteru totiž prakticky nelze předvídat a mohl by představovat vážné nebezpečí, pokud by vznikl například v některých městech, která jsou na permafrostu postavena. Dále čtěte: (Anomálie, které se odehrávají v daleké tundře, mohou ovlivnit životy lidí v Evropě).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu